Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20050208165613458
Feng Shui je narejen zlahka - 1

torek, 15. februar 2005 @ 06:05 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Marjan Predanič

Kaj je Feng Shui?

Namen tega članka je vpeljati temelje Feng Shuija in predstaviti nekaj njegovih različnih šol. Poudarek tega članka je, da se avtentičnega Feng Shuija ni težko naučiti, vendar pa praktik ne more biti ustvarjen preko noči.

Najprej pa, kaj je Feng Shui?

Verjetno ste že slišali, da Feng Shui sestavljata dve kitajski pismenki, “Veter” (feng) in “Voda” (shui). Kaj torej to pomeni?

Naš planet je samo majhen drobec prahu v Kozmosu. Energije iz Kozmosa vplivajo na nas vsak trenutek. Vplivajo na naše zdravje, čustva, razmišljanje, odločitve in dejanja. Naše zdravje, čustva, razmišljanje, odločitve in dejanja, povzročajo različne efekte, ki vplivajo na naše življenje. To lahko s skupno besedo imenujemo Zemeljska Sreča.

In kaj ima to potemtakem opraviti z vetrom in vodo?

Pri študiju Zemeljske Sreče ne uporabljamo izraza “energija”. Nekaj je kar imenujemo Qi (ali Chi) in je temeljno pri tem študiju. Vemo za obstoj Qija, vemo kaj je, vendar ga ne moremo definirati. Ne rabimo definicije, ker je to nekaj temeljnega. Na ta način gradimo znanstveni sistem. Čeprav Feng Shui ni znanost sam po sebi, še vedno lahko uporabimo stroga merila, kolikor pač lahko.

Temeljne lastnosti Qija so:

[1] Qi je lahko nošen z gibanjem po zraku.
[2] Močni vetrovi Qi razpršijo.
[3] Qi je lahko zadržan z vodo.

Zato, ker je nošen z gibanjem po zraku, je lahko tudi zaustavljen s fizično oviro kot so, gora, stena ali drevje.

Ovira lahko prepreči, da bi bil qi razpršen.

Feng Shui je torej študij kako preprečiti, da bi bil qi razpršen z Vetrom (feng) in zaustavljen z Vodo (shui) v našo korist.Narava Qija

To je temeljnega pomena, ko študiramo Feng Shui. Če na poznamo narave tistega kar študiramo, potem bo nemogoče obvladovati različne situacije.

Hipoteza: Poznamo dva tipa qija. Eno je otipljivi qi, in drugo je neotipljivi qi.

To je nujno, ker so nam izkušnje pokazale, da čeprav ima hiša ne videz dober Feng Shui, so ljudje, ki živijo v njej slabega zdravja, imajo težave z denarjem in odnosi. S tem, ko rečem, da ima hiša na videz dober Feng Shui, mislim na čudovito okolico, dekoracija hiše je čudovita, napolnjena s svetlobo in svežim zrakom in pohištvo je tako razporejeno, da je možen nemoten pretok energije. Na kratko, čutite, da je bivanje v taki hiši udobno. Torej mora biti v tem primeru nekaj neotipljivega kar je krivo za nesrečo.

Otipljivi qi prihaja iz bližnje okolice. Ta qi je nošen s tokom zraka. Ta qi je tudi lahko razpršen z močnim tokom zraka (vetrom). Voda lahko zadrži ta qi. Ovire lahko zaustavijo gibanje tega qija. Postavlja se vprašanje: “Kaj je potem tisto kar lahko zadovoljivo opiše lastnosti qija?”

Če se togo oprimemo opisa, potem opis qija izključuje: [1] svetlobo, ker ni odvisna od medija, da lahko potuje in ni razpršena z vetrom ter [2] magnetizem, ker ne potuje z vetrom in ni z njim razpršen.

Te zahteve so lahko malo omiljene, ker ne bi imelo smisla reči, da svetloba in magnetizem nista del Feng Shuija. Torej bomo vključili vse vrste energij kot pomemben sestavni del otipljivega qija. V bistvu je otipljivi qi vse kar naših pet čutov zaznava.

Neotipljivi qi je potem nekaj kar naših pet čutov ne zaznava, in njegov obstoj je lahko razložiti samo s pojavi nasprotnimi našim petim čutom.

Feng Shui je študij qija – kako se qi pretaka, kako je lociran, kako različni qiji reagirajo in kako različne vrste qija vplivajo na človeško življenje.

Očitno je torej, da je Feng Shui tudi študij kreiranja tehnik spremeniti qi v prostoru, da bi lahko ljudje živeli v harmoniji in blaginji.

Študij otipljivega qija je študij okolice. V starih časih so to imenovali “Xing Fa”, kar pomeni Metoda Oblik. Kasneje so to metodo poimenovali Metoda Pokrajine.

Študij neotipljivega qija je študij energijskega načrta hiše, vasi, mesta ali dežele, brez pokrajine. To so imenovali “Li Fa”, kar pomeni Matematična Metoda. Lahko ji tudi rečemo Metoda Razporeditve Qija.

Ker otipljivi in neotipljivi qi obstajata istočasno, tudi reagirata drug na drugega. Nepopolno bi bilo študirati enega in zanemariti drugega. Žalostno je, da nekatere šole Feng Shuija verjamejo samo v obstoj enega, drugega pa ne. Nekateri mojstri dajejo preveč pozornosti samo neotipljivemu qiju in njegovemu energetskemu zemljevidu in imajo Metodo Oblike za praznoverje. Na drugi strani pa mojstri Šole Oblik sploh ne priznajo obstoj neotipljivega qija.Nadaljevanje prihodnji torek

Feng Shui je narejen zlahka - uvod

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20050208165613458Domov
Powered By GeekLog