Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20040823131823265
Monologi vagine

torek, 24. avgust 2004 @ 06:18 CEST

Uporabnik: TanjaVeter1

Monologi vagine: Dvoumen naslov, ki me je v sobotni noči prikoval k televizijskem ekranu, nima nobene povezave s porno filmi. V TV sporedu je bil označen kot »dokumentarna oddaja«. Prikazuje monologe o vagini, dopolnjene z dokumentarnimi posnetki pogovorov, ki jih je avtorica Eve Ensler opravila s številnimi ženskami po svetu, z ženskami različnih starosti, različnih barv kože in različnih veroizpovedi.

»Na začetku je težko,« pravi Enslerjeva, »potem pa kar ne morejo nehati govoriti.« Posebej zgovorne so bile gospe, starejše od 60 ali 70 let. Doslej jih nihče v življenju ni vprašal nič o njihovi vagini in predstavljajte si, da 73-letna ženska odgovori, da nikoli v življenju ni videla svoje vagine.

Vas tako pisanje spravlja v zadrego? Vam je neprijetno samo prebrati besedo »vagina«, kaj šele da bi jo izgovorili? Ja, res, Enslerjeva opozarja, da je to beseda, ki zveni kot »vakcina«, »infekcija«, »injekcija«… Kakorkoli jo izgovorite, ne bo zvenela prijetno, pravi Eve Ensler.

Enslerjeva, ki je vsem sogovornicam postavljala enaka vprašanja, je anketirala tudi pariške prostitutke, ameriške brezdomke in ženske, posiljene v vojni na Balkanu. Lepe, nežne, pa tudi jezne in pretresljive zgodbe nam je nanizala avtorica v svoji oddaji. Zaključila jo je s slavospevom vagini, ki rojeva. In se, podobno kot srce, žrtvuje in daje cela...

Verjamem, da se s takimi oddajami prebujajo svobodne ženske. In nekatera vprašanja so tudi meni odprla nove perspektive dojemanja sebe kot ženske, mojega telesa in predvsem tega njegovega dela, ki mu včasih celo lastnice same ne namenjamo posebne (včasih pa celo nikakršne!) pozornosti. Zato sem bila navdušena nad vprašanji: Kakšno obleko bi nosila vaša vagina, če bi jo oblekli?, Kaj bi pisalo na vaši vagini?, Kako bi se imenovala?, Kaj bi vam rekla vaša vagina ta trenutek?

No, kaj bi vam rekla?

Morda: TUKAJ SEM!!!


p.s.: Prvič sem slišala za podatek, da je EDINI(!) organ človeškega telesa, ki je namenjen eni sami funkciji – UŽIVANJU – del ženskega telesa. Da, drage moje, KLITORIS vsebuje 8.000 živčnih končičev in s tem za dvakrat prekaša število živčnih končičev na penisu!

7 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20040823131823265Domov
Powered By GeekLog