Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20040226162012536
Veliko je stvari, ki sestavljajo človeka

ponedeljek, 24. junij 2024 @ 05:02 CEST

Uporabnik: ana

Iz česar so zrak, zemlja, zelišča in kamni, vse to je del našega telesa. Znova se moramo učiti, biti to, kar smo, v sebi čutiti in odkrivati raznolikosti tega bogastva. Wakan Tanka, Velika skrivnost, uči rastline in živali, kaj naj počno.

Podobnost v naravi je raznolika. Kako različne so že ptice. Nekatere gradijo gnezda, druge pa ne. Mnoge živali živijo po luknjah v zemlji, druge v votlinah, spet druge v grmovju. Druge spet nimajo prebivališča. Celo živali iste vrste - dva jelena, dve sovi - se obnašajo različno. Veliko rastlin sem pozorno opazoval. Listi rastline, ki rastejo na istem steblu , niso povsem enaki drug drugemu.

Na vsej zemlji ni dveh listov, ki bi bila popolnoma enaka. Tako je hotel Veliki duh. Za vsa bitja na zemlji je vnaprej začrtal življenjsko pot samo v skupni smeri; dopusti jim, da dospejo do cilja po lastni poti. Hoče, da ravnajo samostojno, da po svojem bitju prisluhnejo svojim notranjim močem.

Če zdaj Wakan Tanka hoče, da rastline, živali ali celo male miši in hrošči, živijo na tak način - koliko bolj zoprni bi mu bili ljudje, ki delajo vsi enako: Ljudje, ki v istem času vstajajo, se oblačijo v enake, v trgovini kupljene obleke, uporabljajo isto podzemeljsko železnico, sedijo v enakih pisarnah, zaposleni z enakim delom, strmijo v isto uro - in kar je najslabše - si izmenjujejo iste misli.

Vsa živa bitja stremijo k istemu cilju. Celo mravlja pozna ta cilj - ne z razumom, ampak pozna ga. Samo ljudje so prišli tako daleč, da ne vedo, zakaj živijo. Ne uporabljajo več razuma in so že zdavnaj pozabili, kakšno skrivnostno poslanstvo predstavlja njihovo telo, kaj jim povedo čuti in sanje.

Ne uporabljajo več znanja, ki ga je podaril Veliki duh slehernemu od nas. Tega se niti ne zavedajo več, in tako se slepi spotikajo po cesti, ki ne vodi nikamor - na dobro tlakovani avtomobilski cesti, ki so jo sami zgradili, ravno in ploščato, da bi čim hitreje prišli do velike luknje, ki čaka, da jih pogoltne.

Lame Deer

Pojasnilo: Lame Deer (Tacha Ushte) se je rodil okrog leta 1900 v rezervatu Južne Dakote in umrl leta 1974; bil je duhovni videc (vrač) velikega ljudstva Sioux z demokratično plemensko organizacijo.

iz knjige:Ali veš, da drevesa govorijo
Modrost Indijancev
poslovenil Ivan Sernec

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20040226162012536Domov
Powered By GeekLog