Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20031129141318780
Freecycling

ponedeljek, 8. december 2003 @ 06:13 CET

Uporabnik: Devi

Če združite 'recycling' (recikliranje) in 'free' (brezplačno), dobite 'freecycling'. Ljudje oddajajo stvari, ki jih ne potrebujejo, ki pa nekomu drugemu pridejo prav. Enako kot eBay, samo brez denarja. Izberi, kar želiš!

Vse se je začelo maja 2003 v Tucsonu v Arizoni, kjer je Deron Beal na internet postavil prvo lokalno freecycle listo. 36-letni Beal ki dela za neprofitno organizacijo Rise, je želel ponuditi rabljene kavče, računalnike, pisarniške stole, mize in police, ki so bile višek v organizacijah, s katerimi je delal, tudi drugim neprofitnim organizacijam. Toda lista freecyclinga je hitro prerasla ozki krog neprofitnih organizacij ter se razširila po celem Tucsonu; pol leta kasneje ima že 1.600 članov, koncept freecyclinga pa je sprejelo do zdaj še 82 mest, od ameriškega Kansas Cityja, Washingtona in drugih vse do Tokia. Nove liste klijejo s hitrostjo po 10 na teden.


"Vsi imamo stvari, ki jih nikoli ne uporabljamo in jih tudi nikoli ne bomo uporabljali, " razlaga Deron Beal svojo idejo, ki se razvija take razsežnosti. Gibanje se je spremenilo v pravo obliko odpora proti potrošniški družbi, ki pa ne bi moglo obstajati brez interneta in skupinskega duha. Zlobneži komentirajo freecycling kot način, da se rešite svoje krame, a dobite tujo; toda finta je ravno v tem, da nepotrebne stvari krožijo naokoli, vse dokler ne pridejo do nekoga, ki so mu zares potrebne.

Pravila so enostavna: s postom na freecycle listo označite, ali 'ponujate' ali 'potrebujete' in počakate, da pride e-mail. Prodaja ali zamenjava sta prepovedani - vse se mora ponuditi brez kakršnihkoli pogojev: komur je potrebno, naj si vzame. Mnogo lažje je poslati e-mail na listo, kot pa organizirati dvoriščno razprodajo ali voziti stvari na Rdeči križ ali Karitas, zato stvari krožijo z veliko hitrostjo. Princip 'da se ne vrže' gre lahko tudi v ekstremne primere. 24-letni Bryan Cordova je, potem ko je na freecyclin listi poklonil kaktuse, brisače in zakonsko posteljo, nedavno poslal kolegi freecyclerju kupon za brezplačno pakiranje pasje hrane: "Te znamke hrane moj pes ne je, zato kupona ne bi nikoli uporabil. Vreden je samo nekaj dolarjev, toda, zakaj se ga ne bi izkoristilo?"


"Ekonomija poklanjanja je drugačna od vsega, kar so ljudje kdajkoli doživeli. To je prečudovito, kot da je vsak dan Božič," pravi 42-letni Albert Kaufman, glasbenik, ki dela kot moderator največje freecycle liste, v Portlandu, ki ima več kot 2000 članov. Na listah se lahko najde zares vse: napihljivi splav, vrv za sušenje perila, 18 postmastektomijskih nedrčkov, dve podgani s kletko... Ko je neka ženska na tucsonski listi ponudila petkilogramsko kroglo za kegljanje z opozorilom "Barva je sivo-marmorna, toda na žalost sem dala nanjo gravirati svoje ime, vseeno pa upam, da bo nekomu bolj koristila kot meni!" je bilo potrebno samo 13 minut, da je krogla, s pripadajočimi 'skoraj novimi' teniskami za kegljanje številka 39, našla novi dom.

Brad Wallis iz Portlanda je po profesiji erotski fotograf, nezaposlen, zato občasno dela kot gradbinec, da bi vzdrževal sebe in svojo umetnost. O freecyclingu pravi: "Nimam denarja, nezaposlen sem, toda če lahko ponudim drugim ljudem stvari, ki jih bodo osrečile, meni pa niso potrebne, je to zame najlepše darilo. Hotel sem najti dom računalniku, vanj sem vstavil trdi disk, matično ploščo, naložil sistem in sedaj dela. To sem naredil zato, ker sem lahko, zares mi ni koristil, lepo pa ga je podarili nekomu, ki mu bo prišel prav." Wallis je preko freecycle liste 'oženil' dva velika ogledala, umetniške grafike, kondome, drva za kurjavo, kolesarsko čelado, tlačilko in 12 kubanskih cigar. "Odrastel sem v revščini, če si revež, pa zbiraš vsemogoče stvari, saj nikoli ne veš, kdaj ti bo kaj potrebno, denarja, da bi si to kupil, pa nimaš, " razlaga 42-letni Wallis. Kolikor je dal, je tudi dobil: namizno fontano, 35-milimetrsko kamero, pekač za toast in mini hladilnik.

B>Komur je potrebno, naj se javi in naj odnese; to je duh freecyclinga. "Kontaktiraš naravnost, zato veš, da je oseba, ki ponujeno vzame zares nekdo, ki ji je to potrebno," pravi Anna Harrison Griessel s tucsonske liste, ki je poklonila 5 vreč oblek, Microsoftovo tipkovnico, knjigo za učenje klavirja in kuharice. "Zabavno je hoditi po hiši, si ogledovati sobo za sobo in razmišljati, česa vsega se lahko rešiš." Martha Blake, 36-letna gospodinja, ki je moderatorka liste Columbia Gorge v državi Washington, ki je dobila z liste police za knjige, poklonila pa zlato ribico s pripadajočim akvarijem, izpostavlja: "Ljudje nenehno govore o tem, kako je treba delati dobro in pomagati ljudem ter reševati okolje. Vsi imamo dobre namene in sanjamo o stvareh, ki bi jih naredili, da bi nekomu pomagali, pa smo ujeti v vsakodnevno rutino in nikoli ne uregnemo. Potem pa nam vse to ponudijo na pladnju in zdaj imamo priložnost za to."

Torej, tisti, ki imate čas in možnosti, kaj čakate? Odprite domačo freecycle listo!

www.klik.hr


Sicer pa je pri nas 'freecycling' lista že dolgo odprta: Dobrodelnost
Naše poslanstvo: Naj stvari krožijo

Vedno pa takim rečem manjka še malo več reklame od ust do ust in ljudje s srcem, ki poznajo nekoga, ki pozna... ki nekaj potrebujejo ali imajo stvari, ki bi jih radi podarili komu...

In če ob tem tudi vi začutite, da bi se lahko vključili... toplo dobrodošli!


1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20031129141318780Domov
Powered By GeekLog