Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20031116181609722
Brez izgovora (15)

sobota, 3. januar 2004 @ 06:16 CET

Uporabnik: Pozitivke

Brez izgovora (1)
Jay Rifenbary z Mike & Marjie Markowski,
povzetek pripravila Sonja Štamcar

Drugi del: ZAKLADNICA DEJSTEV
Sklepna beseda drugega dela


Življenje brez izgovora naj postane del vas.

Znana je zgodba o starčku, ki se je sprehajal po plaži. V daljavi je zagledal deklico, ki je skakala po plaži. Ko se ji je približal, je ugotovil, da po plaži pobira morske zvezde in jih eno za drugo meče nazaj v morje. Starček je vprašal: "Kaj pa počneš? Zakaj zapravljaš čas?" Odgovorila je: "Če ostane zvezda na obali, bo zaradi sonca poginila." "Toda na tisoče morskih zvezd leži samo tu, plaža pa je dolga stotine kilometrov. V čem je smisel, da rešiš nekaj zvezd?" je zanimalo starčka. Deklica je vzela morsko zvezdo, jo vrgla v ocean in rekla: "Zanjo je smiselno."

Vsi imamo možnost prispevati.

Urite se v zmožnosti odločanja. Kako se otresemo izgovorov. Enostavno recite Brez izgovora. Opazujte se na delu in si zapisujte svoje izgovore: Nimam dovolj časa, Preutrujen sem, Nimam denarja, Šef mi ne dovoli, Kuža je pojedel, Moj partner mi ne dovoli, ... Dejstvo pa je, da nas ima večina pripravljene izgovore, ker nismo pripravljeni priznati resničnega razloga. Na primer, mogoče je resnica v tem, da nekaj ne želimo storiti, ne pa da nimamo časa. Bodite pošteni.

Ljudje, ki javkajo, vam hočejo sporočiti le, da oni niso odgovorni za svoja dejanja. Ne vodijo zadev, jih ne kontrolirajo in nenehno capljajo na mestu.

Vedenje in samokontrola naredita razliko. Vzemite si čas in razmislite, kako bi lahko izvajali pozitivno vedenje in se urili v samokontroli. Ne glede na to, kako utrujeni se vrnete domov, ohranite nekaj energije za družino, če jo imate. Preden izstopite iz avtomobila si recite: "Sem prijazen, ljubeč in razumevajoč."

Ko boste izkazali čast svoji družini in prijateljem se boste izvrstno počutili. Ali lahko začutite kako se vam vrača, kar ste nekomu podarili? Tudi življenje brez izgovora ni samo za vas. Delite ga z drugimi, saj boste ugotovili, da jim pomaga. Vsakokrat, ko pomagate drugim, pomagate sami sebi. Kot je rekel Ralph Waldo Emerson: "Ena največjih ironij v življenju je ta, da človek ne more pomagati drugemu ne da bi hkrati pomagal tudi samemu sebi."


Pomembno je tudi, da spoštujemo različnost. Smo del sveta in vsi imamo možnost prispevati, malo ali veliko.

Verjetno sami najbolje veste, kaj lahko storite za druge. Če ste samoodgovorni, sem prepričan, da boste našli načine, s katerimi boste pomagali drugim. Delite svoje znanje in razumevanje.


Brez izgovora (16)

2 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20031116181609722Domov
Powered By GeekLog