Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20031116180820258
Brez izgovora (14)

sobota, 27. december 2003 @ 06:08 CET

Uporabnik: Pozitivke

Brez izgovora (1)
Jay Rifenbary z Mike & Marjie Markowski,
povzetek pripravila Sonja Štamcar

Drugi del: ZAKLADNICA DEJSTEV
11. Bodite uspešni in uravnotežite svoje življenje - Deveti korak ZD


Mark Twain je nekoč dejal: "Navada je navada. Ni je moč kar vreči skozi okno, potrebno jo je valiti po stopnicah, korak za korakom". Življenje Brez izgovora morate skrbno varovati pred negativnim mišljenjem, ki lahko načne vaše mišljenje in trud.

Če nenehno iščete izgovore, kako lahko pričakujete bogate življenjske izkušnje? Ali obstaja kak izgovor, da ne bi dosegli cilja? Kako lahko krivite pomanjkanje časa za svoje neuspehe, ko pa je razlog v tem, da čas neučinkovito uporabljate? Zakaj pravite, da vas ljudje ne razumejo? Naučite se komunicirati.

Potrebujete lastno deklaracijo neodvisnosti. Sedaj lahko sami spremenite vašo prihodnost. V svoj dnevnik si lahko zapišete: "Od danes naprej sem bolj odgovoren in prepričan vase. Imam pravico do življenja, svobode in sreče!"

Od kod prihaja uspeh? Slovar pravi: "Uspeh je izid dogodka ne glede na to ali je izid dogodka negativen ali pozitiven."


Samospoštovanje. Kako naj bi bili uspešni, če ne čutite samospoštovanja. Kako naj bi bili uspešni, če dvomite vase? Vaše samospoštovanje neprestano niha glede na dogodke okoli vas in vašo uspešnost. Vsi si namreč želimo biti sprejeti v družbi in postati uspešni. Mnogokrat nas ovirajo pretekli dogodki, še posebej tisti iz otroštva.

Izboljšajte vedenje in se navdušite. Ko ste zadovoljni sami s seboj, je lažje dajati in deliti z drugimi. Obtoževanje, nejevolja, jeza imajo negativen vpliv na otroke. Zato je še posebej pomembno vaše vedenje in navdušenje v družini. Tako jih boste vzpodbudili in jim pokazali, kako pomembni so za vas.

Vzdržujte samokontrolo. Vse pomembne stvari potrebujejo čas. Obvladujte se v mislih, besedah, dejanjih. Imejte strokoven odnos so sodelavcev in bodite potrpežljivi na vseh ostalih področjih.


Nenehno sanjajte in si postavljajte cilje. Velik korak pri doseganju ciljev je, da le-te zapišete na papir. Verjetnost za dosego ciljev se bo štirikrat povečala, če jih boste zapisali. Če vam je kaj zares pomembno, si boste to tudi zapisali. Če pa vam ni pomembno, si ne boste zapisali. S tem, ko nekaj zapišete, zagotovite, da so to možgani obdelali. Videti svoje cilje na papirju pomeni okrepitev vaših želja in motivacije.

Podzavest usmerja zavest, ta pa dejanja, ki vodijo k želenim ciljem. Notranjost in ne zunanjost je tista, ki odloča o tem, kaj boste postali in kam vas bo življenje pripeljalo.

Izobražujte se. Znanje je gorivo vašega motorja, sanj in ciljev.


Poskusite razumeti ljudi. Temperamenti in osebnosti se močno razlikujejo. Vedeti morate, da D-ji (dominantni) želijo voditi diskusijo. O-ji (oprezni) želijo več informacij, P-ji (osebe, ki rade pomagajo) želijo čutiti pripadnost in I-ji (osebe inspiracije) želijo priznanje za svoje delo.

Ko komuniciramo v zasebnem in javnem življenju, je potrebno brez predsodkov opazovati sogovornika in njegov značaj. S poznavanjem samega sebe moramo nato presoditi, kako bi bilo najbolje komunicirati. Še posebej je pomembno poznavanje značaja vašega partnerja. Uspeh je v veliki meri odvisen od komunikacije.

Bodite odločnejši. Ne glede na izzive sta se vedno osredotočila na cilje, ne pa na ovire. Mislila sta na prihodnost. Vedno sta bila usmerjena h končnemu cilju, čeprav so bili včasih potrebni ovinki. (Jessi Owens, Wilma Rudolph).


Definicija uspešnega in uravnoteženega življenja, ki jo je zapisal Ralph Waldo Emerson:

"Smejte se pogosto in veliko; spoštujejo vas inteligentni ljudje in vas imajo radi otroci; cenijo vas pošteni kritiki in trpite prevare lažnih prijateljev; cenite lepoto; v drugih iščite najboljše; trudite se, da bi bil svet z vami boljši kot brez vas, pa čeprav gre za malenkosti, zavedate se, da vsaj nekdo zaradi vas lažje diha. To pomeni, da ste uspeli!"


Akcijski načrt Brez izgovora! za uspešno in uravnoteženo življenje

1. Misli so edina stvar, nad katero imate popolno kontrolo, zato jih pazljivo izbirajte. Postali boste tisto, na kar se boste osredotočili.

2. Pogumno naznanite svojo neodvisnost. Zapišite datum svoje neodvisnosti in izjavo obesite na vidno mesto.

3. Ne bodite zaskrbljeni glede neuspeha, saj je to potratno trošenje energije. Neuspeh je tako ali tako le izkušnja, iz katere se bomo nečesa naučili. Neuspehi so del vsakega velikega uspeha.

4. Oprostite sebi in drugim. Rešite se vseh frustracij in zamer. Uporabite na novo pridobljeno energijo in se premaknite naprej.

5. Spoštujte se. Opustite destruktivne misli o sebi, ki temeljijo na tehtanju vrednot in primerjav z drugimi, in vaši strahovi bodo izginili.

6. Vaše vedenje in ne vaše sposobnosti določajo, kako daleč boste prišli. Delajte z navdušenjem in bodite veseli. Več ljudi bo hotelo biti okoli vas in več boste lahko dosegli.

7. Obvladujte se v mislih, besedah in dejanjih. Samokontrola je merilo vaše strokovnosti ter tudi tega, koliko verjamete v sebe in druge. Bodite potrpežljivi, saj zahtevajo nenadni uspehi leta trdega dela.

8. Bodite pošteni v vseh dejanjih. Pravi uspeh temelji na vrednotah in morali. Vaše vrednote se kažejo v mislih. Bodite pošteni in predani, tako vam bodo ljudje zaupali in se z vami rajši družili.

9. Najdite nekaj, v kar res verjamete, in to naredite s srcem. Sanjajte in si postavljajte cilje, ki bodo dajali vašemu življenju smisel in smernice. Sreča bo prišla kot nagrada za to, da delate stvari, ki jih želite početi.

10. Naučite se čimveč o področju, s katerim se ukvarjate. Poslušajte kasete, berite knjige in se udeležite seminarjev. Več ko boste vedeli, bližje boste uspehu in ciljem. Znanje je bistvena sestavina vašega uspeha.

11. Bodite odločni pri doseganju svojih ciljev. Naredite vse, kar je potrebno, da želeno res dosežete. Uspeh pride le do tistih, ki nikoli, nikoli, nikoli ne odnehajo ....

12. Izkazujte čast družini in prijateljem. Ko pridejo zares težki časi, kdo vam bo pomagal? Bodite blizu tistih, ki so vam v življenju zares pomembni. Brez njih ne bo pravega uspeha.

13. Naučite se čimveč o značajih ljudi. Ko boste razumeli sebe in druge, boste pri sporazumevanju mnogo bolj učinkoviti. Povezave z ljudmi so bistvo uspeha.

14. Uravnotežite življenje na sedmih ključnih področjih: fizičnem, mantalnem, duševnem, družinskem, kariernem, finančnem in socialnem. Ustavite se in povohajte rože. Uspeh je potovanje, ne cilj. Okusite vsak dan kot slastno marmelado in naj bo prav vsak dan nekaj posebnega.


OPREMA

Ste že ugotovili, da imate prav vse, kar imajo največji možje,
dve roki, dve dlani, dve nogi, dvoje oči in možgane, ki jih uporabljate, če ste pametni.
S to opremo so vsi začeli z dna in si rekli: "Uspelo mi bo!"
Poglejte jih, modre in velike, jedo z navadnih krožnikov, uporabljajo podobne vilice in nože, s podobnimi vezalkami si zavezujejo čevlje.
Svet pravi, da so pogumni in pametni, vendar imate vi vse to, kar so imeli oni, ko so bili na začetku.
Lahko zmagaš in si pridobiš sposobnosti, vendar samo s trdo voljo.
Z opremo, ki jo imaš na voljo, lahko dosežeš cilj, ki si ga boš zadal.
Imaš roke, noge in možgane. Ljudje, ki so uspeli, niso imeli na začetku prav nič več.
Ti si ovira sam sebi, ti sam si moraš izboriti mesto, vedeti moraš, kam greš, koliko se boš učil, poznati moraš resnico.
Bog ti je dal opremo za življenje, vendar je presojo, kaj želiš biti, prepustil tebi.
Pogum mora priti iz notranjosti, človek si mora zmago želeti.
Rodili ste se z vsem tistim, kar so imeli tudi veliki, vsi začnemo svoje življenje z enako opremo.
Postavite se zase in recite "Uspelo mi bo!"
(Edgar Guest)


Brez izgovora (15)

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20031116180820258Domov
Powered By GeekLog