Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20031002001852136
Zgodba o sedmih rišijih

sreda, 8. oktober 2003 @ 05:00 CEST

Uporabnik: Devi


Ko se poletje bliža koncu, se ozvezdje Velikega medveda, ki mu pri nas rečemo Veliki voz, s svojim ročajem skoraj dotakne zemlje. V Indiji rečejo tem zvezdam Sedem rišijev in zadnjič, ko sem jih gledala, sem se spomnila na njihovo zgodbo:

V času Zlate dobe, ko so ljudje živeli še skupaj z bogovi, je živelo sedem rišijev. To so bili največji svetniki, ki so kdajkoli živeli. Ko so ob svojih ognjih delali prve žrtvene obrede bogovom in molili za dobro vsega človeštva, so bili navdihnjeni s himnami, iz katerih so pozneje nastale Vede. Njihovi učenci, ki so jih poslušali, so si jih zapomnili. V času zlate dobe so si namreč ljudje še lahko v trenutku zapomnili vse, kar so videli in slišali in tako so si lahko učenci zapomnili na tisoče stihov, ki so jih peli svetniki. Po spominu so jih do potankosti prenašali iz roda v rod, dokler človeška rasa ni začela počasi izgubljati svojih sposobnosti pomnjenja, razdelila stihe po vsebini in delih in v dobi Kali yuge, ko so ljudje izgubili že večino spomina, prvič zapisala. Do takrat pa je minila že cela večnost.

Ep Mahabharata, ustvarjen po Rig vedah, govori, da so zvezde Velikega voza obredni ognji sedmih rišijev. Oni so tisti, ki delajo, da sonce vzhaja in sije. Zgodba govori, da so bili nekoč srečno poročeni s sedmimi sestrami, imenovanimi Krttike in živeli skupaj na severnem nebu. Toda nekega dne je, ob žrtvenih obredih rišijev, iz plamenov prišel bog ognja, Agni. V trenutku, ko je zagledal sedem sester Krttik, se je nesmrtno zaljubil vanje. Da bi pozabil na svojo ljubezen, se je sprehodil po gozdu in tam srečal Svaho, zvezdo iz ozvezdja zeta Tauri. Svaho je srečanje z njim povsem prevzelo. Da bi pritegnila njegovo ljubezen, se je preoblekla v šest od sedmih Krttik, saj je sedma sestra Arundhati preveč ljubila svojega moža, da bi jo lahko oponašala. Čez nekaj časa je Svaha rodila otroka, Skando. S tem rojstvom pa so se začele govorice, da so matere tega otroka Krttike. Tedaj se je sedem rišijev ločilo od svojih žena. Sedma sestra, Arundhati, je bila edina, ki je ostala z možem kot zvezda Alcor, ostalih šest sestra pa je odšlo proč in postale so Plejade.


V ezoterični astrologiji sedem zvezd Velikega voza še vedno predstavlja modrost sedmih modrecev. Ta modrost je povezana z najvišjo samorealizacijo sedmih čaker, z modrostjo blaženosti, prostora in časa, prane; modrostmi, o kateri se ne da spregovoriti z besedami.

Tudi v ezoterični filozofiji Alice Bailey zvezde Velikega voza imenuje kralje zvezd, velike planetarne duhove, ki fokusirajo pozitivne strani sedmih največjih kozmičnih energij, vladarji teh sedmih solarnih žarkov pa so mojstri, ki se združujejo v belo bratovščino.

Po neki drugi zgodbi pa sta ozvezdji Plejad in Velikega voza neposredno povezani tudi z rojstvom matere Zemlje in nas. To pa je že druga zgodba, ki bo morda kdaj povedana.

2 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20031002001852136Domov
Powered By GeekLog