Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030923004249279
Zadovoljstvo življenja v malih stvareh

torek, 9. maj 2006 @ 07:42 CEST

Uporabnik: Igor Petek

Ste se kdaj spraševali, zakaj nekateri ljudje izgledajo zadovoljni in mirni, čeprav imajo tako kot vi razne življenske probleme, vsakdanje skrbi, vedite, da so zadovoljni zaradi tega, ker se zavedajo, da življenje delajo male stvari.

Potrebno se je naučiti uživati v malih stvareh. Kaj so to male stvari? Male stvari so verjetno najbolje opisane v seriji knjig »Simple Aboundance«, ki so izšle konec devetdesetih v Ameriki. V teh knjigah so opisani številni primeri uživanja v malih stvareh, na primer uživanje v jutranjih ritualih, o domu, ki ga imate, o kupovanju cvetlic, čeprav nihče ne praznuje, o pogovorih z prijateljem, itd. Enostavna knjiga, na trenutke kičasta, kljub vsemu sili v razmišljanje o pomembnosti malih stvari v življenju, katere, če jih ni, jih pogrešamo in nemalokrat je življenje brez njih žalostno. Veliki dogodki, srečni in nesrečni, se dogajajo, vendar poredko. Zato je pomembno uživati v malih stvareh.

Na male stvari pogosto pozabimo. Temu je v največji meri kriv ritem življenja, ki postaja vse preveč divji. Z razvojem mobitelov se zmanjšujejo osebni kontakti, povsod smo dosegljivi po elektronski poti. Ko se že dogovorimo s prijateljem, da se dobimo »na kavi«, skoraj vedno pride »nekaj vmes«. Vse več smo odsotni od doma, hodimo po seminarjih, službenih poteh, se pehamo za denarjem, itd. In vse manj mislimo nase, na osebno srečo, na družino, prijatelje.

Nekaj malih stvari, ki so nam na dosegu rok, pa jih z lahkoto spregledamo in nam uidejo. Poskusimo jih ujeti in zgrabiti. Pa čeprav so male stvari.

Nekaj primerov:

-nasmeh otroka
-pomoč in ljubeznivost nepoznane osebe
-pogovor s prijateljem
-nakup malenkost, ki vam je všeč
-nepričakovan poljub ljubljene osebe
-razglednica od daljnih prijateljev (niso vas pozabili)
-ogled fotografij
-zahvala od nekoga, ki ste mu storili dobro
-materino z roko napisano pismo
-cvetje, ki je začelo cveteti in ki ste ga sami posadili
-pes, muca, pocartajte ga
-vonj pomladi
-družina
-prijazna prodajalka v pekarni za vogalom
-in še in še……

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030923004249279Domov
Powered By GeekLog