Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030806183105771
Vesoljski teleskop Hubble

sreda, 13. avgust 2003 @ 06:31 CEST

Uporabnik: Devi

Nihče ne zanika, da je vesoljski teleskop Hubble eden najproduktivnejših strojev, ki ga je kdajkoli zgradil človek. Hubble na Zemljo redno pošilja astronomske informacije, ki sedaj že skoraj rutinsko preoblikujejo naše vedenje o vesolju.

Trenutno se o usodi teleskopa znanstveniki in managerji nikakor ne morejo sporazumeti: izklopiti Hubble kot je bilo to planirano za leto 2010 in nameniti denar novim projektom ali obnoviti sklad sredstev starajočega observatorija. NASINI predstavniki za tisk so povedali, da bi za podaljšanje Hubblove misije v vesolju bilo potrebno zbrati še vsaj dodatnih 700 milijonov ameriških dolarjev sredstev, ki bi jih bilo potrebno odvzeti iz sklada za razvoj drugih vesoljskih programov.

"Samo po sebi bi bilo odlično razširiti obstoječi teleskop, vendar obstajajo številne druge potencialno uspešne misije, ki bi se jim tako morali odpovedati, kar se enostavno ne splača," je povedal astronom iz Univerze Ohio, Andrew Gould.

Že ta teden se bodo na seminarju v Baltimoru zbrali številni neodvisni znanstveniki od katerih NASA do 1. oktobra letos pričakuje nasvet o Hubblovi usodi.

Teleskop so v orbito poslali med vesoljsko misijo na krovu raketoplana leta 1990. Do sedaj so ga obiskale štiri človeške posadke, ki so na svoji odpravi opravile nujna popravila in nadgradile teleskop. NASA pred odstranitvijo teleskopa iz orbite ne načrtuje več nobenih popravil.

svarog


Nekaj Hubblovih posnetkov


optični zvezdni grozd


žareč svetlobni bazen


Tarantula nebula


galaksija UGC 10214, Cone nebula, Omega nebula/Swan nebula/M17, Miš (The Mice)


hubblesite.org

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030806183105771Domov
Powered By GeekLog