Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030524195607357
Feng Shui v Sloveniji I.

nedelja, 1. junij 2003 @ 05:56 CEST

Uporabnik: Mirza FENG SHUI

(Intervju za Nedeljski dnevnik)

Sem zadovoljen in notranje izpolnjen človek.

Začne se s potrebo po spremembi na bolje. Začutimo, da si želimo bolj harmonično življenje, takšno, ki bo bolj v soglasju z naravo, pojasnjuje bistvo feng šui Mirza Terzimehič. Feng šui je tudi umetnost obvladovanja slabe energije in zagotavljanja dobre. Gre za spreminjanje pogleda od tistega, kar nam je znano, kar se ni pokazalo za dobro k drugačnemu, boljšemu.

Kako urediti stanovanje ali poslovni prostor po pravilih feng shuija?

Pravila so znana in v uporabi že nekaj tisoč let. Pomembno je, da upoštevamo jin in jang energijo v prostoru in pri sebi. Ta energija se odraža v smeri spanja, učenja, delanja, gledanja tv, v obliki predmetov, ki nas obdajajo, v izvoru energij oz. barv, materialov, v hrani, pri izbiri pravega partnerja, pravočasnem odpravljanju energetskega nereda (redno pospravljanje stanovanja). Pomembno je tudi pravilo koristnega tlorisa stanovanja in uporabe dobrih energij. Pomaga nam odkriti višek negativnih energij in jih odpraviti ter postaviti feng shui zdravila, ki pritegnejo dobre energije. Potem, ko smo to storili, moramo le še vzdrževati in negovati energetsko pozitivno stanje. Tovrstno prizadevanje nas nagradi s harmonijo in doseganjem želenih in pričakovanih ciljev. Feng shui se nikoli ne konča. Spremlja nas skozi vse življenje, zato je zelo pomembno, da ga vsakodnevno izvajamo. Le tako ga sprejmemo kot način življenja.

Kako konkretno ga izvajamo?

Tudi tako na primer, da pobarvamo vse prostore stanovanja v »naše« barve. Izberemo oblačila z našimi barvami, materiali in vzorci in se izogibamo tistim, ki nam ne ustrezajo. Uživamo hrano, ki pripada našemu elementu in se izogibamo prenajedanju. Izberemo si idealnega partnerja, ki ga priporoča Feng Shui modrost in se izogibamo oz. smo zelo previdni z ljudmi, ki niso v naši skupini (vzhodna in zahodna). Odločimo se za poklic, ki nam omogoči, da delamo tisto kar ljubimo in ne kar moramo. Vzdržujemo zelo spoštljiv odnos do staršev in vseh starejših oz. tistih od katerih se lahko kaj naučimo. Izkoristimo vse priložnosti za pridobitev blaginje. Negujemo prijateljski odnos do vseh. Nenehno izkazujemo svojo kreativnost. Redno se poglabljamo v svojo notranjost. Skrbimo za svoj ugled in imamo spoštljiv odnos do pravih vrednot. Redno pospravljamo energetski nered na vseh nivojih. Spontano smo ponižni in hvaležni za življenje in za vsak vdih.

Ali ta starodavna kitajska modrost pripomore tudi k reševanju vsakdanjih težav?

Vsekakor. Feng shui je modrost, ki nam v celoti pomaga urediti naše življenje. S pomočjo svetovanja in pogovora vzamem pod drobnogled kar največ dogodkov in razmer iz življenja osebe, jih »obdelam« z raznimi metodami, matematičnimi formulami, ter razvitim občutkom za energije. Pri tem izračunam kateremu elementu pripada oseba in ji ob prvem obisku priporočam prakticiranje Osebnega Feng Shui. Začutim energije in opredelim glavni problem. Predlagam rešitev problema. Pri drugem obisku analiziram rezultate nasvetov in energije v stanovanju, pri čemer izničim že od nekdaj prisotne negativne energije in omogočim pritok manjkajočih pozitivnih energij, da oseba zaživi polno življenje. Pritegnem pozitivne energije najbolj kritičnega področja v življenju osebe, ki me prosi za Feng Shui pomoč.

Ali po vašem mnenju danes živimo bolj razumsko ali intuitivno?

Današnji način življenja je vsekakor bolj razumski, usmerjen zlasti v ego/napuh, ki zahteva, da svet razumemo kot dva krat tri je osem, vzemi najmanj deset. Ego, seveda, ne more upoštevati intuicije. Sodoben način življenja je večino ljudi pripeljal od naravnega stanja v kaotično in zmedeno stanje ter prispeval k odtujitvi človeka od zelo enostavnih naravnih zakonov, ki so jih poznali že naši predniki. S tem je človek izgubil zavest o tem, kaj je prav in kaj ne, v sebi pa še zmeraj nosi »kompas«, ki pa ga ne upošteva, saj ga ne »sliši« več.

Zakaj je prav danes tako pomembno, da se človek vrne k samemu sebi?

Nastopajoča Vodnarjeva doba, ki je v elementu zraka, je bolj duhovno usmerjena in kot takšna ustvarja pogoje za to, da se človek vrne k samemu sebi, da se poglobi v svojo notranjost in doseže višje stanje zavesti. Vsakdo nosi v sebi lepoto in ljubezen. Ne glede na svojo barvo, izobrazbo, kulturo, nacionalno pripadnost in socialni status se lahko s pomočjo Feng Shui orodij vrne k samemu sebi, v svoj mir, tišino in potrpežljivost. Lahko smo vzor drugim in s svojim posredovanjem sejemo dobre energije, ki jih ni nikoli preveč. Na zahodu mnogim primanjkuje takšno stanje bivanja. Tudi zato so ljudje dandanašnji nesrečni, depresivni, nejevoljni in apatični. Ustvarili so si gmotno blagostanje, zanemarili pa sebe. Velja pa tudi obratno. Na vzhodu so dosegli notranji mir in harmonijo na račun slabih osnovnih življenjskih pogojev. Neubranost je tako prisotna pri obeh. K sreči smo v obdobju povezovanja obeh izkušenj, povezovanja različnosti vzhoda in zahoda. Olimpijske igre, ki bodo leta 2008 na Kitajskem, so velika priložnost za uravnoteženje odnosov in izmenjavo izkušenj in koristnih, že tisočletja preizkušenih napotkov in informacij.

Kako pa živite vi? Kako v vsakodnevnem življenju upoštevate zakonitosti feng šuja in kakšne spremembe je feng šu vnesel v vaše življenje?

Prizadevam si upoštevati načela modrosti vzhoda in zahoda in ju združiti v odličnost. Zavedam se te kvalitete in uporabljam izvore energije kot so: moje barve, moje oblike, materiali in mojo hrano. Upoštevam prisotnost različnih energij in vse kar ponuja feng shui. Prizadevam si doseči mir in to redno vadim več ur na dan. To je proces, ki zahteva svoj čas. Rezultati so zelo dobri in presenetljivi. Lahko rečem, da sem zadovoljen in notranje izpolnjen človek. Našel sem svoj mir in dosegel višje stanje zavedanja. Ljubim in spoštujem to življenje in dih, ki je največje darilo človeku. Ko sem se prvič zavedal in imel tak pogled na življenje, sem bil obdarjen s čudovito izkušnjo. V meni se je rodila hvaležnost in ponižnost, za kakršno do tedaj sploh nisem vedel. Dotaknil sem se neskončnosti, kjer je moj dom. To izkušnjo želim podeliti z vsemi, ker čutim, da sem duhovno bogat.

Kaj vas ljudje kot svetovalca najbolj pogosto sprašujejo?

O denarju in kako ga več zaslužiti. Kako dobiti dobro službo in kako vzpostaviti ravnovesje v takih odnosih. Duhovnost je tudi zelo pogosta tema, ki jo rešujem kot svetovalec. Včasih imam občutek, da se je materialno bogata Slovenija preselila na vzhod. Povprečno povpraševanje, izobraženost in informiranost o duhovnosti so tu na zelo visoki ravni. Kljub temu se moramo zavedati, da je mir prisoten v nas samih in ga ni potrebno iskati zunaj. Tukaj je in sedaj. Znati ga je treba vzeti. Jaz sem se tega naučil. Ljudje me zelo pogosto sprašujejo tudi kaj je potrebno narediti, da bi bili srečni? Včasih zadošča samo majhna premestitev pohištva, beljenje stanovanja v prave barve in temeljito čiščenje zaostale krame, ki je energetski nered, da bi dosegli občutno izboljšanje in harmonično stanje. V večini primerov je potreben celoten feng shui poseg.

S kakšnimi problemi se danes najbolj pogosto srečujemo?

Najbolj pereči problemi so medsebojni odnosi. Svetujem harmonizacijo odnosov med škodljivima partnerjema in jima pomagam to doseči. V skrajnih primerih pa svetujem prijateljsko ločitev. Tudi zdravje je pogost problem. Po feng shui modrosti je pogoj za dobro zdravje uspešno uporabljanje vseh (osem) področij, ki tvorijo naše življenje. Potem je potrebno urediti še bivalni in poslovni prostor po teh načelih, upoštevati osebni element, ki je energija vsakega posameznika in se ji enostavno prepustiti po lastni intuiciji, ter redno vzdrževanje energetskega reda. Pogost problem je tudi zelo slaba arhitekturna zasnova načrtov stanovanj, ki so pogosto nepravilnih oblik. Včasih lastnikom svetujem tudi prodajo bivalnega prostora, ki je za njih energijsko neprimeren. Pri nakupu drugega stanovanja upoštevam osnovne energijske značilnosti osebe.

V čem, mislite, da imate prednost, pred tistimi, ki ne živijo po feng šuju?

Feng shui mi je omogočil, da se v celoti povežem s seboj in okoljem. Lahko dokažem, da mi kitajska modrost prinaša uspeh na področjih, ki tvorijo celovito življenje. Včasih se pojavi trenutek globoke tišine, ko se samo na videz ne dogajajo pričakovane spremembe in dobri rezultati. Ravno to prikrito energijsko odsotnost je potrebno obvladati in vztrajati v še globlji tišini, opazovanju, analizi in potrpežljivosti. Nato pride nagrada za vztrajnost – občutek polnosti in miline, ki ni s tega sveta.
Moja prednost pred tistimi, ki ne živijo po kitajski modrosti je mir, boljši spanec, večja motiviranost, boljši družinski odnosi in večja sproščenost doma, boljše samoobvladovanje, večja uspešnost pri delu, večja odgovornost do dela in nasploh živahnejše družbeno življenje. Naučil sem se tudi ločiti med tem kaj je v življenju pomembno in kaj ne. Naučil sem se prisluhniti mojemu kompasu, ki mi ga je podaril Stvarnik. Zelo sem hvaležen za tako krasno darilo neprecenljive vrednosti. Pravi dragulj je.

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030524195607357Domov
Powered By GeekLog