Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030521125712911
Kopriva

četrtek, 22. maj 2003 @ 06:59 CEST

Uporabnik: Devi

V starogermanski mitologiji je bila kopriva simbol boga strele, ki hkrati blagoslovi in žge.


Velika kopriva je 30-150 cm visoka trajnica z večinoma nerazvejanimi stebli. Cveti od junija do septembra ob plotovih, ob živih mejah, po nasipališčih in starem zidovju, po svetlih gozdovih in nabrežjih. Koprivam najbolj ugajajo z dušikom bogata tla.

Koprivo štejemo med najboljša čistila za kri. Poleg tega je pomembno zdravilo za bolezni sečil, pri vnetju ledvic in ledvičnih kamnih. Spodbuja presnovo. Ker vsebuje veliko železa, odpravlja slabokrvnost ter krepi odpornost proti prehladom in revmatičnim in protinskim boleznim.

Uporablja se tudi za zniževanje krvnega pritiska, zdravljenje diareje, skorbuta, jeternih težav in težav s prostato. Obkladki se uporabljajo za zdravljenje nevralgije in artritisa. Zdravi slabokrvnost, utrujenost, otekline, menstrualne težave, ekceme, povečano prostato, probleme urinarnega trakta, seneni nahod in alergije. Uporablja se lahko tudi med nosečnostjo. V kozmetiki pa jo uporabljajo proti prhljaju in za stimulacijo rasti las.


Spomladi, ko se prebuja narava in je telo utrujeno od zime, je čas za
čaj za čiščenje krvi, ki ga delamo iz svežih kopriv.

Zavremo liter vode, ga odstavimo in potopimo vanjo šopek mladih kopriv (če so že večje, lahko nabiramo tudi samo vrhove). Pustimo pokrito 10 min in odcedimo. Čaj lahko pijemo skozi celi dan namesto vode, nesladkanega, zato si ga lahko skuhamo naenkrat tudi več litrov.

Če nam čaj ostane, lahko z njim vedno zalijemo rože, saj vsebuje veliko vitaminov in železa, koprive s katerimi smo si naredili čaj, pa delajo odličen kompost.


Na zdravje!

2 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030521125712911Domov
Powered By GeekLog