Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030505205246147
Zgodbe o ljubezni in darovanju (povzetek uvoda knjige)

sreda, 14. maj 2003 @ 08:52 CEST

Uporabnik: ana

Pastor Ron je imel pridigo, v kateri je vero povzdignil v jagodo okusnico vseh katoličanov:

»Žalostno srce, skeleča duša, razočaran ali osamljen duh – za kristjana pomeni vera v Boga izhod iz takšne izkušnje. Poklicani smo za to. Vsi smo med seboj povezani in drug od drugega odvisni. Vsak izmed nas je varuh svojega brata. Potrebujemo drug drugega, včasih v vlogi jagode okusnice.«

Jagode okusnice?

Obstaja sadež, imenovan Richardella dulcisica, ki pa bi mu lahko nadeli ime 'jagoda okusnica'. Ko ta sadež zaužijemo, z okušalnimi brbončicami zaznamo vse, kar koli zaužijemo (celo odvratno hrano), kot sladko in okusno. Prvobitna plemena pogosto uporabljajo ta sadež, da laže prenašajo sestavine v svoji prehrani, ki jih drugače morda ne bi mogli niti zaužiti, tako da pri tem celo uživajo.

Mi vsi potrebujemo jagode okusnice. Prav tako kot dojenček potrebuje dotik, da bi lahko preživel, tudi mi vsi, tako stari kot mladi, potrebujemo gorivo, ki nam pomaga gojiti občutek za dobroto. Ne gre za to, da bi samo gledali skozi rožnata očala, pač pa bolj za to, da bi v izkušnjah našli tisto, kar je dobro, in si dovolili, da prepoji naša življenja. Brez jagod okusnic bi lahko začeli verjeti, da je življenje grenko in da smo taki tudi mi sami, kar pa ne drži. Če gledamo skozi oči dobrote, lahko dvignemo svojega duha, nahranimo svojo dušo ter okrepimo svoja srca in – svoje zdravje.

Harvardski profesor dr. David McClelland je opravil zanimivo raziskavo na temo odločilne vloge, ki jo ima dajanje in sprejemanje ljubezni (poimenovano soodvisno zaupanje) ne le pri zdravljenju, ampak pri človekovi blaginji v celoti. Rezultati poskusov, ki so jih dobili v tej dobro dokumentirani raziskavi, so odkrili dve pomembni odkritji:

- udeležence je to, kar so videli, tako spodbudilo, da so izrazili neustavljivo željo, da 'bi se tudi sami lotili česa pozitivnega';

- število protitelesc, ki so jih našli v slini udeležencev (izločevalni imuno globulin), se je pomembno zvišalo. Ta protitelesca sestavljajo prvo obrambno črto proti mikrobom, ki v telo vstopajo skozi usta in nos, in so bistven del telesne obrambe pred nalezljivimi boleznimi.

Ko se ljudje čutijo pozitivno soodvisne z drugimi ljudmi, imajo večjo sposobnost zdravljenja in tako lahko dosežejo višji nivo zdravja, sreče in ustvarjalnosti.

To, kar je v številnih življenjih izgubljeno in kar je potrebno obnoviti, je zaupanje, da bodo drugi na varen način iztegnili roko v pomoč, podporo in zaščito.

Naj izkušnja dobrote posameznikov v zgodbah najde prostor v vašem srcu in duši in pripomore k vašemu sočustvovanju z drugimi. Ne pozabimo na globok občutek povezanosti in da smo si vsi sopotniki skozi življenje in da je vsak izmed nas zavezan k gojenju čim večjega čuta za človečnost.

Želim vam, da bi si vsi, drug za drugega, postali jagoda okusnica. Če na svoje sopotnike gledamo z očmi srca, nas to lahko spomni, da smo vsi duhovni popotniki. Tu ne obstajajo povprečne duše, gre samo za to, da vsak izmed nas skuša na tem potovanju hoditi po lastni poti. Če na poti drug drugega podpiramo in si pomagamo, je potovanje lahko prijetnejše.

Bettie B. Youngs

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030505205246147Domov
Powered By GeekLog