Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030421161220757
Kako kuhamo zdravilne čaje

torek, 29. april 2003 @ 08:12 CEST

Uporabnik: ana

Kakih pet minut pustimo vreti samo tiste čaje, ki so sestavljeni iz trdih delov rastlin (korenine, les, lubje). Nato jih odstavimo od ognja in pustimo, da se počasi ohladijo.

Čaje, ki vsebujejo hlapna olja in pa čaje iz nežnejših delov rastline (cvetje, listi) le prelijemo z vrelo vodo, jih dobro pokrijemo in pustimo, da se primerno ohladijo. Na ta način preprečimo, da hlapno olje izhlapi v zrak. Tudi baldrijanov čaj kuhamo na ta način, kljub temu, da je iz koreninic.

Tretji način priprave čaja pa je naslednji: sestavine za čaj polijemo s hladno vodo in ga pustimo stati več ur, lahko tudi čez noč. Zjutraj tak čaj popijemo kar hladen ali pa ga le nekoliko pogrejemo.

Omenila bi še sončni čaj, ki pri nas ni toliko poznan. Zanj uporabimo kvalitetno svežo vodo, po možnosti čisto studenčnico. Nalijemo jo v steklen vrč in dodamo sveža zelišča, kar pač najdemo in nam ustreza: meta, melisa, kamilica…, nato pa pokrit vrč za nekaj ur postavimo na sonce.

Iz zgoraj povedanega sledi, da ni ravno potrebno, da je zdravilni čaj vroč. Vroč naj bi bil samo v primeru, da ga pijemo, ker bi se radi bolj segreli ali pa celo spotili, na primer pri prehladu.

Čaj se z dodajanjem sladkorja, sladila ali medu ne spremeni. Vsebina ostane glede na zdravilne snovi enaka, na ta način samo izboljšamo okus čaja in ga zato lažje pijemo, kar je seveda najbolj važno pri otrocih. Čaje, ki zapirajo, je najbolje sladkati s saharinom.

Poznamo čaje, ki vsebujejo grenke snovi in pri katerih je ravno grenkost pomembna. Grenke čaje pijemo za izboljšanje teka, ker grenke snovi stopnjujejo izločanje slinavk in želodčnega soka, hrana se bolje premeša in prebava se izboljša. Takih čajev zato ne smemo sladiti.

Čajem, ki jih pijemo pri prehladu dihalnih organov, je najbolje dodati za izboljšanje okusa malo medu. Med sam po sebi blaži vnetje sluznice, izboljša okus čaja in je še posebno priporočljiv za bolnike, ki morajo mnogo ležati.

Kdaj pijemo čaje?

Če pijemo čaj proti prehladu, ga pijemo pač takrat, ko je to potrebno. Ne pijmo ga pred jedjo ali po jedi, ker nas tak čaj pogreje, temveč ga je najbolje popiti pred odhodom v posteljo, da se v miru spotimo.

Čaje za vzpodbujanje teka popijmo pol ure ped jedjo.

Čaj za spanje in za pomirjanje živcev spijmo pol ure do uro pred odhodom v posteljo. Če smo nervozni, popijmo čaj po požirkih: en do dva požirka vsake pol ure.

Čaj za odvajanje popijemo pred odhodom v posteljo, lahko pa tudi zjutraj na tešče.

Čaj za ledvice in mehur pijemo po jedi.


povzetek iz knjige Naše domače zdravilne rastline (mr. ph. Janez Kromar) iz leta 1958


0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030421161220757Domov
Powered By GeekLog