Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030227221416563
Prvi koraki na duhovni poti

sobota, 1. marec 2003 @ 09:14 CET

Uporabnik: ana

WILLIAM BLOOM

Knjiga je namenjena ljudem, ki so začeli raziskovati duhovni svet in bi radi spoznali temeljna načela in značilnosti duhovnosti:
- kako raziskovati svoj notranji svet;
- kako raziskovati notranji svet vsega življenja;
- kako ta raziskovanja združiti, da nam bodo prišla prav v vsakdanjem življenju.

Osnovno sporočilo knjige je, da se na duhovni poti medsebojno prepletajo tri dinamike, in sicer vsak dan na tak ali drugačen način:
- v mislih pregledujemo naše obnašanje in delovanje, razmišljamo o njem in ga spreminjamo;
- se uglasimo z notranjimi in svetimi dimenzijami sebe in sveta ter jih raziskujemo;
- služimo.

Idealno bi bilo, da bi se vse tri dinamike odvijale hkrati in nepretrgoma. Dobro je tudi, da se obenem z zdravo mero humorja zavedamo svoje relativne nevednosti in da se želimo še dalje izobraževati in iskati nove navdihe.

Vsi imamo prirojena semena duhovnosti. Vsak od nas ima že od otroštva naslednje prirojene čute, ki pa so pri vsakem posamezniku izraženi na njemu lasten način:
- občutek za notranje življenje in notranji jaz;
- občutek za sveto;
- občutek za moralnost in naravno pravičnost.

To so semena v nas, ki jih je vredno ljubiti in negovati.

Osebni preobrazbi se lahko upiramo zaradi strahu ali pa ponosa. To sta vzorca, katera lahko oba spremenimo. Prvi korak na sebi smo naredili, ko postanemo voljni poslušati in ko smo pripravljeni sprejeti ranjene dele nas samih.

Mnogi od nas se morda počutimo krive, ker ne služimo na vsem jasen, samožrtvujoč način. Ko v mislih ocenjujemo svoje odnose z lastno družino, sodelavkami in sodelavci, pa lahko vidimo, da navkljub mnogim napakam resnično poskušamo služiti. Imamo voljo in poskušamo služiti. To je največ, kar lahko stori kdorkoli od nas.

Resnična duhovnost ne omogoča nobenega bega. Ker ljudje ne opazijo medsebojne povezanosti vsega živega, menijo, da so tisti, ki so se odločili posvečati se samo lastni preobrazbi in so se odrezali od sveta ter so pustili za sabo vse posvetno, pobegnili pred odgovornostjo današnjega življenja. Vendar pa preobrazba in molitve samotnih mistikov z valovi duhovne energije prihajajo do vseh nas in nam pomagajo.

Vsakdo izmed nas ima nekaj enkratnega in čudovitega, kar lahko pokloni. Še tako majhno ljubeče požrtvovalno dejanje pomaga celoti. Najmanjši plamenček pogumne iskrenosti do sebe vpliva na iskrenost vseh nas. Vsako dejanje služenja je koristno. Hkrati pa moramo biti stvarni. Vsi smo ranjeni otroci s svojimi ščiti in vzorci. Ker živimo skupaj z nekaj milijardami podobno ranjenih otrok, pa tudi zaradi same narave inkarnacije in trpljenja, včasih ni lahko hoditi po poti iskanja.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030227221416563Domov
Powered By GeekLog