Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030209072619516
ENERGIJSKO VARČNI POMOČNIKI

torek, 11. februar 2003 @ 09:00 CET

Uporabnik: ana

Zahteve po zmanjševanju energijske porabe gospodinjskih strojev so v tujini obveznost in te zahteve se počasi selijo tudi v Slovenijo. Kupci so vse bolj ekološko in varčevalno ozaveščeni , in to podpirajo tudi državni organi. To se odraža kot pritisk na proizvajalce, in je najbolj opazen v državah severne Evrope.

V Sloveniji je tri leta od tedaj, ko je zakonodaja uvedla razvrščanje aparatov po njihovi energijski varčnosti in po uporabi materialov, ki so prijazni okolju.

Energija , ki jo za vsakodnevno življenje porabimo z uporabo gospodinjskih aparatov, predstavlja velik delež porabljene energije. Če se odločimo za nakup energijsko varčnejšega gospodinjskega aparata (iz energijskega razreda A ali B), to lahko uveljavljamo tudi kot davčno olajšavo v dohodninski napovedi.

Ob nakupu novega gospodinjskega aparata bodimo pozorni na energijsko nalepko, ki jo mora imeti vsak stroj in mora biti v slovenskem jeziku. Vsi podatki, ki se nahajajo na teh nalepkah, so med različnimi proizvajalci aparatov primerljivi, saj so merjeni po enakih standardih. Osnovno vodilo pa je: aparati v energijskem razredu A so energijsko najvarčnejši in okolju najprijaznejši.

Podatki iz energijske nalepke so izmerjeni v idealnih pogojih v labolatoriju. Zato je pomembno, da gospodinjske aparate uporabljamo v skladu z navodili proizvajalca, saj je le tako zagotovljen energijski razred z energijske nalepke.

Stopnje energijske učinkovitosti aparata so označene s črkami od A do G. A pomeni največjo energijsko učinkovitost. Za te aparate velja, da imajo za polovico manjšo porabo energije kot aparati iz razreda D, aparati iz razreda D pa porabijo za četrtino manj energije za svoje delovanje od aparatov v razredu G.

Za aparate, ki so energijsko varčnejši, velja, da njihovo delovanje krmili več avtomatike in da imajo več elektronskega nadzora, saj se na ta način lahko doseže optimalno delovanje. To pa seveda pomeni, da je tak aparat dražji. Vendar ozaveščeni kupci vedo, da se višja cena aparata povrne zaradi manjše porabe energije (in vode), notranje zadovoljstvo pa kupcu nudi tudi zavest, da je izbral aparat, ki ima vgrajene okolju prijazne snovi in materiale.

(kratek povzetek iz priloge Dnevnika Tolar na tolar)

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030209072619516Domov
Powered By GeekLog