Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030208011852911
Prepoved testiranja kozmetike na živalih

nedelja, 9. februar 2003 @ 10:45 CET

Uporabnik: Devi

15. januarja je Evropski parlament sprejel zakon, s katerim bo v Evropski uniji od leta 2009 prepovedanega večina testiranja kozmetike na živalih, prepovedoval pa bo tudi prodajo na tak način testirane kozmetike od drugod. Ta zakon je kompromisna rešitev, dosežena z vladami EU, formalno pa ga morajo odobriti še ministri EU. Z njim pa se do leta 2013 vseeno omogoča nadaljevanje treh tipov testiranja toksičnosti, dokler ne razvijejo alternativnih načinov testiranja.

"Ta parlament je z veliko večino strank jasno povedal, da živalsko trpljenje zaradi ustvarjanja novih proizvodov človeške nečimrnosti ni več sprejemljivo," je rekel britanski parlamentarec Chris Davies.

Vsa kozmetika, od krem za roke do rdečil za ustnice in parfumov, se testira zaradi odkrivanja možnega rakotvornega delovanja in vplivov na plodnost, skupine za zaščito živali pa trdijo, da vsako leto v EU zaradi testiranja novih proizvodov po nepotrebnem umre vsaj 38.000 živali. Te skupine niso zadovoljne s kompromisom in trdijo, da bi luknja v zakonu lahko omogočala testiranje tudi po letu 2013, če pa bi bilo potrebno pa tudi še dlje.

"Taka možnost potencialno omogoča industriji, da povsem obide prepoved, trdeč da ne obstajajo nobeni adekvatni testi, ki se jih ne bi izvedlo na živalih, " pravi Wendy Higgins iz Britanskega združenja za prepoved vivisekcije. "Kozmetična industrija je tudi na te kompromisne predloge reagirala zelo agresivno, zato verjamem, da bomo o njih še slišali."


Velika Britanija, Nemčija, Avstija, Belgija in Nizozemska so že prepovedale testiranje kozmetike na živalih, toda za razliko od zakona EU, te prepovedi niso preprečevale uvoza na živalih testiranih proizvodov od drugod.

vidi

7 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030208011852911Domov
Powered By GeekLog