Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030207103350233
Hitra hrana zasvoji kot heroin

sobota, 8. februar 2003 @ 08:20 CET

Uporabnik: Devi

Hamburgerji in pečen krompirček imata lahko enak učinek zasvojenosti kot heroin. Tako vsaj trdijo raziskovalci iz Združenih držav, ki naj bi našli dokaze o tem, da lahko ljudje postanemo preveč odvisni od sladkorja in maščob, ki se nahajajo v hitri hrani.

Ugotovitve so tako dodale svoj delež k trditvam, da prevelike količine hitre hrane pripeljejo do pomanjkanja samokontrole. Prav tako bi to lahko pojasnilo iz leta v leto naraščajočo stopnjo debelosti v zahodnem delu sveta.

Dr. John Hoebel je skupaj s sodelavci iz Univerze Princeton v New Jersey-u svoje ugotovitve utemeljil na rezultatih študije na podganah. Ugotovili so, da so podgane, ki so jih hranili s hrano, ki je vsebovala 25% sladkorja, ko so jim ukinili takšno prehrano, prešle v nekakšno stanje strahu. Simptomi so vključevali šklepetanje zob in tresenje, kar je podobno simptomom, ki jih je moč opaziti pri ljudeh, ki prenehajo uživati nikotin ali morfij.

Dr. Hoebel meni, da hitra hrana, ki vsebuje visoko stopnjo maščob, stimulira občutek opojnosti ali sproščanje »kemikalije zadovoljstva« v možganih.

Medtem, ko se nekateri strokovnjaki popolnoma strinjajo z ugotovitvami dr. Hoebela, drugi teoriji močno nasprotujejo in menijo, da človek pač ne more postati odvisen od hrane ter da je dokazov za takšno teorijo premalo. Kakorkoli že, bodo za podkrepitev nove teorije potrebne še številne nadaljnje natančnejše raziskave.

svarog.org

3 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030207103350233Domov
Powered By GeekLog