Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030201210850248
Metuljev ples v maski

ponedeljek, 8. maj 2006 @ 06:08 CEST

Uporabnik: Igor Petek
Ko se rodi nov človek, je več ali manj že podoben staršem. Z rastjo se samo še povečuje njegova podobnost s starši. Ko odrašča, počasi pridobiva vse lastnosti odraslega človeka. Ko gledamo naše fotografije iz mladosti, se hitro prepoznamo, čeprav je naš izgled malo drugačen, kot tedaj, ko odrastemo. Na sliki iz otroštva smo manjši, velikokrat pa imamo drugačno tudi barvo las. Vendar smo si kljub temu podobni od rojstva.

Za razliko od človeka, pa mnoga odrasla živa bitja niso podobna svojemu mladostnemu izgledu. Velika skupina mladih živali se v dobi otroštva bistveno razlikuje od svojega izgleda, ko odrastejo. Žabe, raki, muhe in ostale žuželke pa so v mladosti popolnoma drugačni, kot potem ko odrastejo. In imajo tudi drugačne navade. Žuželke svojo mladost preživljajo kot ličinke. Ko se ličinke izležejo iz jajčec, začno zelo veliko jesti in ustvarjajo velike količine hranljivih snovi, ki bodo služili kot rezerva za dneve, ko se bodo zabubili. Ličinke žuželk se večkrat preoblečejo, oz. preobrazijo, vendar pravo odlaganje maske nastopi v stadiju, ko so zabubljene.

Razvoj metulja prikazuje eno od najlepših metamorfoz , kar jih lahko vidimo v naravi. Spremljamo lahko preobrazbo metulja.

Ličinki metulja pravimo gosenica. Ta ima glavo s tremi pari očes, čeljusti so sposobne gristi in členkasto, črvu podobno telo. Pred preobrazbo postaja vedno bolj nemirna, plazi se naokoli in preneha se hraniti. Išče primerno mesto, kjer se bo zabubila. Največkrat se obesi na vejico kakšnega drevesa.


Počasi začne okoli sebe presti bubo iz svile, ki dokaj hitro postane trda. V njej se razvijajo tkiva in organi bodoče odrasle živali.
Buba začne spreminjati barvo in postaja vedno bolj podobna odraslemu metulju. Ima obliko glave, telesa, zadka in počasi se oblikujejo tudi krila.
Ko metulj zapusti bubo, je sposoben leteti takoj, ko se mu posušijo krila.
Sedaj je odrasla žival. Popolnoma je drugačen od gosenice. Njegova glavna naloga ni več iskanje hrane, ampak iskanje partnerja. Razmnoževanje je osnovna naloga odraslih metuljev. Mnogi odrasli metulji nimajo ust in se sploh ne hranijo. Samci žive samo tako dolgo, da najdejo in oplodijo samico. Samice živijo nekoliko dlje, ampak samo tako dolgo, da najdejo primerno mesto za odlaganje jajčec iz katerih se bodo razvile mlade ličinke. Ko položijo jajčeca v vodo ali v zemljo, tudi samice poginejo. Za razliko od človeka, so metulji dolgo otroci in kratkotrajno odrasli.

5 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030201210850248Domov
Powered By GeekLog