Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030119111013962
DELOVANJE BREZPLAČNE AMBULANTE

nedelja, 19. januar 2003 @ 11:10 CET

Uporabnik: ana

V Ljubljani že eno leto deluje ambulanta s posvetovalnico za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja z območja Ljubljane. Ustanovili so jo ljubljanska mestna občina, Slovenska filantropija, Zdravstveni dom Ljubljana in župnijska Karitas Štepanja vas.

Ta edinstvena zdravstvena ambulanta omogoča brezplačno zdravljenje ljudem, ki bi sicer zaradi neurejenega bivalnega statusa in dokumentov ostali brez zdravstvene oskrbe.

Poleg zdravnika – vodje ambulante in dveh sester pri specialističnem ambulantnem delu prostovoljno redno sodeluje še 42 zdravnikov specialistov.

Da je ta zdravstvena ustanova nadvse pomembna in potrebna, pove podatek, da je v prvem letu dela naštela skoraj 4000 obiskov. Redno jo obiskuje približno 200 bolnikov in 38 otrok, ki jih tudi cepijo. Polovica registriranih bolnikov ima hude kronične bolezni, pogosto celo po več hkrati. Zdravila za te bolnike se dobijo z donacijami lekarn, tovarn zdravil, zdravstvenih ustanov in posameznikov.

Pred enim letom, od odprtju ambulante, so pričakovali, da jih bodo obiskovali predvsem brezdomci. Vendar je teh le kaka tretjina, največ obiskovalcev je namreč iz vrst državljanov drugih republik nekdanje Jugoslavije, ki v naši državi životarijo brez urejenega statusa. V ambulanto prihaja tudi veliko romskih družin. Brezdomcem tudi omogočijo, da se pridejo k njim preobleč (lahko dobijo tudi oblačila) in oprhat.

2 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030119111013962Domov
Powered By GeekLog