Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030113005522373
Einstein je imel prav

ponedeljek, 13. januar 2003 @ 00:59 CET

Uporabnik: Petra

Strokovnjaki so prvič do sedaj izmerili hitrost gravitacije in odkrili, da resnično potuje z enako hitrostjo kot svetloba. To pomeni, da je Einsteinova teorija relativnosti točna.

Izračune hitrosti sta naredila Ed Fomalont iz National Radio Astronomy Observatory (NRAO) v Charlottesvillu v Virginiji in Sergei Kopeikin iz University Missouri v Kolumbiji, ZDA, in tako postala prva človeka, ki sta zares poznala hitrost gravitacije, ki je ena od temeljnih konstant narave.


Isaac Newton je menil, da je vpliv gravitacije trenuten. Kasneje je Albert Einstein predvideval, da potuje s hitrostjo svetlobe in na tej ideji leta 1915 zgradil svojo splošno teorijo o relativnosti.

Če gravitacija potuje s hitrostjo svetlobe, potem to pomeni, da če bi Sonce nenadoma izginilo iz sončnega sistema, bi Zemlja na svoji orbiti ostala le še približno 8 minut, kar je čas, ki ga svetloba potrebuje, da prepotuje od Sonca do Zemlje. Tako bi se pri odsotnosti gravitacije Zemlja premikala v povsem ravni liniji.

Moderni raziskovalci menijo, da je poznavanje hitrosti gravitacije zelo pomembno pri proučevanju različnih vej kozmologije, kjer ima vesolje še več dimenzij, kot nam je trenutno znanih. Nekateri so celo mnenja, da bi gravitacija v višjih dimenzijah lahko ubrala "bližnjice" in tako potovala še hitreje kot svetloba.

http://novice.svarog.org/index.php?Novica=471


1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030113005522373Domov
Powered By GeekLog