Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20030103215908750
Igre in intimnost

sreda, 9. marec 2016 @ 05:02 CET

Uporabnik: amstel

Pavao Brajša (opirajoč se na teorijo Transakcijske analize):
»Za igro so značilni zakulisni motivi egoistične in koristoljubne narave, ki so v ozadju naših odnosov z drugimi in se jih pogosto niti ne zavedamo (glej primer spodaj*).

V intimnosti tega ni. V intimnosti je vse jasno, odkrito, nesebično in obojestransko.
V igri poskušata oba partnerja ali eden izmed njiju izrabiti odnos zase, poskušata zagotoviti korist.
V intimnosti pa sta partnerja skupaj prav zavoljo tega, da bi bila skupaj. V tem primeru gre za čist odnos, za stvarno srečanje zavoljo odnosa in zavoljo srečanja. V takem odnosu ni prikritih, zakulisnih motivov.

V igri prevladuje enostranski, v intimnosti pa obojestranski dobiček.
V igri zbiramo točke, v intimnosti pa obojestranski užitek.

Igra je tekmovanje, intimnost pa skupnost. Igra je vsiljevanje, intimnost razumevanje….«
»Jedro sleherne igre, je prevara. Prevara pomeni skrbno skrivati prave karte (stvarne motive vedenja, cilje naših prizadevanj..) O tem molčimo, o tem ne govorimo, to celo zanikamo, če partner karkoli zasluti.

V prvem delu igre gre za tabu temo, ki se ji poskušamo izogniti (*) … Partnerja želimo obdržati v zmoti.
POGOJI ZA IGRO SO:
PREVARA, ŠIBKA TOČKA, REAGIRANJE NA VABO!

..Da bi prevara uspela in da bi nadaljevali z igro, moramo odkriti partnerjevo šibko točko, to je njegovo ranljivo mesto, ki je najprimernejša tarča za dosego prikritih, vendar stvarnih ciljev. Šibka točka partnerja je tisti del, ki ga sam noče priznati, odkriti, na katerega noče pritegniti pozornosti drugih, ki ga bolj ali manj uspešno prikriva, zanika ali odriva v podzavest .
Na to mesto (šibkosti) pošljemo sporočila na prikriti, psihološki ravni (med vrsticami).
To se imenuje »trnk« oz. vaba. Vabo pogoltnemo, ter reagiramo.

Naša reakcija je pogoj, da se igra lahko nadaljuje.
Če ni reakcije, se igra prekine. Naše reagiranje je znak za partnerja, da smo igro sprejeli…
Naslednja faza je premik. Ko partner spozna, da je prevara uspela, da je odkril šibko stran, ko je naše reagiranje očitno, odkrije dotlej prikrite karte… Rezultat tega premika (v TA teoriji se imenuje to preobrat) je konfuzija partnerja. Partner se ne znajde, je zmeden. To je trenutek, ko poberemo sadove, zberemo točke in uživamo v zmagi.

Primer v igri »Frigidna ženska«: pravi motiv frigidne ženske je ta, da se izogne seksu , npr, ker je bila strogo krščansko vzgojena in misli, da ne sme uživati, vendar se te prepovedi ne zaveda jasno in v celoti. Šibka točka moža je potreba po seksu. Vaba možu je torej zapeljevanje s strani žene, ko se odzove, reagira na njeno vabo, napravi preobrat in kot strela z jasnega zatuli…Vsi moški ste enaki, samo na to mislite.. in to je zmeda. Žena pa je zmagoslavna, ni ji treba seksati, pa še potrdila si je spet, da je njen mož tak, kot vsi ostali).
V intimnosti pa ni pogojev za igro, ker tudi ni potrebe po njej!!

Prevara ni možna, saj ni ne zakulisnih motivov ne prikritih ciljev. Šibke točke v prej navedenm pomenu ni, saj je vse odkrito, obojestransko sprejeto in dovoljeno. Reagiranje je vselej obojestransko in možno, ne da bi partnerja iskala šibke točke, saj drug srugega sprejemata taka, kot pač sta. ..Točke partnerja zbirata skupaj, dobitek si delita… Tako kot vsi drugi odnosni obrambni mehanizmi tudi igra sama po sebi ne pomeni nekaj patogenega slabega ali bolnega; TO postane, ko parnterja nimata enakih možnosti, če imata enake možnosti, se igra sčasoma razvije v intimnost in izgubi svoje glavne značilnosti, to je nepoštenost in egoizem…

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20030103215908750Domov
Powered By GeekLog