Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20021218131633508
Voščilnice

sreda, 18. december 2002 @ 06:16 CET

Uporabnik: ana

Prve čestitke so industrijalci ponudili na ameriškem trgu daljnega leta 1840 za valentinovo. Doživele so izjemen uspeh in že tri leta kasneje so umetniki izoblikovali prve božične voščilnice, ki so bile enostavno okrašene s klasičnim božičnim prizorom za jedilno mizo zbrane družine. Šele veliko kasneje so se pojavile čestitke z romantičnimi prizori, s snegom, angelčki, zvončki in prikazi Kristusovega rojstva. Danes se na novoletnih čestitkah velikokrat pojavljajo simboli sreče kot so dimnikarček, štiriperesna deteljica, lep rožnati pujsek, tudi igralne karte…

Za domovino novoletnih čestitk velja Avstroogrska, in ker smo Slovenci v tedanjih časih spadali pod omenjeno monarhijo, spadamo med prve narode na svetu, ki so si pošiljali čestitke.

Pošiljanje čestitk je družbena navada, s sprejemanjem in pošiljanjem čestitk se ljudje počutijo manj osamljene oziroma bolj povezane s prijatelji in sorodniki. Obstajajo pa seveda tudi ljudje, ki se jim zdi kupovanje in pisanje čestitk čista potrata denarja in časa.

Že v 19. stoletju so se pojavile prve tiskane voščilnice, ki so jih prodajali v dobrodelne namene. Pri nas ljudje kupijo izredno veliko Unicefovih čestitk, okrog 2 milijona vsako leto. To Slovenijo uvršča na drugo mesto prodanih Unicefovih čestitk na svetu na prebivalca, več od nas na prebivalca jih pokupijo samo še v Luksemburgu. Vendar pa v Sloveniji in tudi v svetu prodaja novoletnih voščilnic upada, kar gre seveda pripisati razmahu elektronskih voščil in sporočilc SMS.

Če imamo čas, se prepustimo ustvarjalnosti in sami izdelajmo novoletne čestitke, saj tako pokažemo, da nam je veliko do osebe, kateri smo posvetili prosti čas in prav zanjo ustvarili lep izdelek.


0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20021218131633508Domov
Powered By GeekLog