Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/200211201236059
Biti požrt od ljubezni

sreda, 20. november 2002 @ 00:59 CET

Uporabnik: Igor Petek

Nesmrtno zaljubljeni pogosto govore: "Tako te imam rad, da bi te kar pojedel!", in zdi se nam zelo prisrčno. Toda v naravi se to dogaja dobesedno. Mnogi samčki pajkov ali pa npr. bogomolk tvegajo glavo, ko dvorijo svojim nepredvidljivim nevestam, za katere resnično velja, da gre ljubezen skozi želodec.


Tisto popoldne se je prevešalo v svoj iztek, ko sem med rastlinjem ugledal bogomolko in na njej samca. Nepremično je ždel na svoji veliki izbranki in jo nežno božal s tipalkami. Sprednji del telesa je imel upognjen tik nad zadek samice. Očitno ni zaznal, da je že oplojena. Obetal se je torej dramatičen zaplet.

V klasičnih virih, ki izvirajo iz opazovanj v insektarijih, piše, da je večno lačna bogomolka brezobzirna tudi do samcev lastne vrste. Med parjenjem pograbi samca in ga prične žvečiti pri glavi. Toda to za vrsto ni pogubno, kajti samica prav z obglavljenjem samca sproži izločanje vseh njegovih semenčic, kar dokonča parjenje. Brrrr, kakšna nežnost!

Sodobna opazovanja v naravi govore malce drugače. Godna samica bogomolke pod večer začne izločati feromon, ki z zapeljivim vonjem privabi samce daleč naokrog. Njihov cilj je jasen, zaploditi potomstvo za vsako ceno, tudi za ceno življenja Ampak vse kaže, da vse le ni tako tragično in da samica požre samca le ob moteni kopulaciji. Torej morajo samci uporabiti poseben obred dvorjenja, s katerim zamotijo silni apetit nepredvidljive ožrešnice. Voljna samica ima posebno telesno držo, navzgor ukrivljen zadek z lepo vidno spolno odprtino, ki štrli izmed kril. Nekateri avtorji pišejo tudi o ultrazvočnih sporočilih, ki jih oddajajo samci z drgnjenjem kril ob zadek, pravem trubadurskem spevu, ki mu samice rade prisluhnejo s svojimi ušesi na spodnji strani zadka. No, in če vse skupaj harmonično deluje in če se samica odzove še z ritmičnim krčenjem svojega zadka, potem je zelo verjetno, da bo ženin oplodil še kako nevesto in da njegov prvi poročni večer ne bo hkrati tudi zadnji.
Sodobni avtorji pa pošteno povedo, da o svatbi bogomolk pravzaprav ne vedo kaj dosti.

In kako se je končala svatba, ki sem ji bil priča? Le en sam sunkovit premik samice je bil dovolj, da je samec bliskovito odskočil in v skoku tudi poletel. Potem je seveda nekje počakal, da bo spet zaznal neustavljivo privlačnost vonja druge samice, ali pa bo poskusil znova.

vir:GEA- Anton Komat

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/200211201236059Domov
Powered By GeekLog