Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20021116172302367
Analiza igre- če ne bi bilo tebe

sobota, 16. november 2002 @ 17:23 CET

Uporabnik: amstel

Analiza IGRE “Če Ne bi bilo tebe” (primer) po Transakcijski analizi ; Seminarska naloga Z. Patricia

Žena se pritožuje nad tem, da ji mož tako zelo omejuje družbene aktivnosti, da ona sama ni mogla razviti in se naučiti nekih spretnosti družabnega življenja in igranja…
Prepričana je, da če ne bi bilo njenega moža, bi ona marsikaj počela.

Mož ji pravzaprav dela veliko uslugo s tem, da ji prepoveduje neke aktivnosti, pred katerimi ima ona v resnici globok strah in ji je tako omogočil, da se s temi strahovi sploh ni soočila. Šele, ko se je vpisala v igralsko šolo, je zaprepadeno spoznala, da ima bolesten strah pred nastopanjem oz. prizoriščem igranja.
To je bil eden izmed razlogov zaradi katerih je njeno Dete izbralo ravno takega moža, čeprav nista imela v resnici kaj veliko skupnega!
Toda to še ni vse. Njegove prepovedi in njeno jamranje je pripeljalo do prepirov, ki so resno ogrozili njuno skupno življenje. Mož je ženi prinašal darila iz svojega občutka krivde. Ko pa ji je dal več svobode, je zmanjšal pogostost teh daril.

Korist, ki jo je imela žena od moževih prepovedi, je bila dvojna. Omogočilo ji je, da bi se srečala s svojim strahom pred družbeno aktivnostjo, hkrati pa si je potrjevala to, v kar je bila vedno prepričana in sicer, da »so vsi moški zli in nasilneži«. To verovanje, stališče si je ustvarila na osnovi spolne zlorabe, ki jo je doživela v mladosti.

To lahko obrazložimo tudi s pomočjo G formule.

C transakcija, s katero iniciator igre vzpodbudi komplementarno transakcijo od možnega igralca =

V tem primeru je iniciator mož, ki izhaja iz ego stanja Starša, funkcionalno gledano, gre za Kritičnega Starša, ki želi vplivati na vedenje svoje žene s tem, da ji prepoveduje izhod. Iz tega ego stanja naslavlja ženino ego stanje Deteta.

Transakcija je dvojna. Ena poteka na družbenem nivoju in gre za »moževo ukazovanje ženi«, psihološka raven pa je tista, ki transakcijo usmerja in njeno sporočilo je, glede na vedenje obeh, bolj logično. In sicer; žena se na prvi, družbeni ravni sicer navidezno upira (v resnici se strinja), ko pravi, da »ona se ne boji, ona bi že, če bi le on dovolil in ona že poskuša, toda on…«, toda na psihološki ravni gre za transakcijo med Otrokoma.
On ji v resnici sporoča, da naj ga ne pušča samega, ker se boji, da bi ga zapustila. Žena na to pristane, češ, »če me boš zaščitil in če mi boš pomagal, da se izognem nekim strahovom«.

Pravzaprav njegovo vedenje njej služi kot izgovor, zakaj se ona ne vede drugače, hkrati pa meče vso odgovornost za svojo nesrečo nanj.


G oznaka za “šibko točko”, nagnjenje soigralca, da se odloči za igranje igre =
Ženina šibka točka, zaradi katere pristane na to igro, je njena fobija in nestvarnost. Želja, da jo mož zaščiti, da se ji ni treba soočati s temi strahovi. Poleg tega ima korist, da si potrjuje referenčni okvir glede moških…

R odgovor, ki je transakcija, s katero soigralec odgovori komplementarno na stimulus

Odgovor pride z Ego stanja, ki je bil naslovljen in sicer z ego stanja Otroka. Funkcionalno je odgovor lahko s strani Prilagojenega Preveč adaptiranega Otroka , ki reče«V redu, podredila se bom tvoji volji«, je pa lahko tudi s strani Prilagojenega Uporniškega Otroka, ki pravi »Če ne bi bilo tebe, ki mi ukazuješ, bi jaz…«

S obrat = faza, v kateri igralec spremeni del referenčnega okvira


V tem primeru je obrat trenutek, ko žena naenkrat ne pristane več samo na dajanje drug drugemu varnosti, zaščite, ampak hkrati potrdi en drug referenčni okvir. Torej ne ostane več samo na tem »če ne bi bilo tebe – no saj, tako se meni vsaj ni treba soočati s svojimi strahovi«, ampak vključi še nekaj novega in sicer »ja, vsi moški ste isti, ste tirani, nasilni…« In tu ne gre več za igro recipročne varnosti.
Takrat, pa ji mož da več svobode in tako se sesuje njena varnost, saj kar naenkrat nima več moža za izgovor in ne more več potrditi referenčnega okvira in življenjske pozicije. V takih primerih se ji zamajejo tla, saj pride na površje njen strah.
Po vsej verjetnosti pride na tej točki to hudega prepira, ki vzpostavi prejšnji položaj.

X zmeda = faza, ki sledi obratu in v kateri je vsaj eden v zmedi

P v kateri se igra zaključi. V njej igralci potrdijo svoja ne - o.k. stališča in ob tem doživljajo neprijetna čustva (reket).
V tem primeru si zagotovi socialni umik, hkrati jača ne o.k. pozicijo.

Možni dobiček lahko opišemo na več ravneh:
PSIHOLOŠKA KORIST; v tej igri se ženi uspeva izogniti nevrotičnim strahovom, morda pa si zagotovi z možem distanco, ki ji je nujna, saj je bila nekoč spolno zlorabljena in se s tem nima namena soočati.
STRUKTURIRANJE ČASA; ko sta skupaj z možem, s katerim nimata ravno veliko skupnih interesov, zagotovi neko »dogajanje«, s čemer si zagotovi potrebo po.
ZAGOTOVLJEN RITUAL; z igro zagotovimo potek dogodkov – gre za predvidljivost poteka nekega odnosa.
DRUŽBENA PREDNOST; žena poda svetu, npr. njenim prijateljicam, sorodstvu, izgovor, zakaj se ne more udeleževati družbenih aktivnosti, čeprav bi ona to zelo rada in je napravila že vse, kar se da, toda brez uspeha… Njen mož je pač tiran…
POTRDITEV ŽIVLJENSKE POZICIJE, referentnega okvira; na račun zlih, nasilnih moških, ki ji preprečujejo, da bi bila bolj aktivna…


9 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20021116172302367Domov
Powered By GeekLog