Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20021108122443251
Z gibljivo karavano proti zvezi Nato

nedelja, 10. november 2002 @ 00:59 CET

Uporabnik: Igor Petek

Nasprotniki zveze Nato so s t. i. gibljivo karavano z Bavarskega dvora v Ljubljani začeli sklop prireditev, imenovanih Dnevi proti zvezi Nato. Kot je povedal eden izmed udeležencev Franci Pavlišič, udeleženci prireditve niso člani nobenih formalnih organizacij.

Po Pavlišičevih besedah gre skupino posameznikov, ki želijo javnosti pokazati, da obstajajo ljudje, ki nasprotujejo tako vključevanju Slovenije v zvezo Nato kot tudi zvezi Nato kot taki.

Po besedah Pavlišiča želijo udeleženci z glasbo, žongliranjem in uličnimi nastopi predstaviti miroljubno kreativnost, ki je alternativa militarizaciji, ki jo ponuja zveza Nato. Karavana približno 150 ljudi se je ob spremstvu policije z Bavarskega dvora po Slovenski cesti odpravila proti državnemu zboru, nato pa po Prešernovi ulici do spomenika Borisu Kidriču, kjer so pripravili koncert.

V sprevod, ki so ga naslovili En la proxima estacion: entrada liberta(d), so nasprotniki zveze Nato vključili tudi tovornjak z napisom Proti sistemu vključevanja. Tako pred veleblagovnico Nama kot pred DZ so zbrani vzklikali Ne, Nato. Pred vhodom v DZ, kjer je stala skupina policistov, so udeleženci znova izrazili svoje mnenje, krajši nastop pa je izvedla tudi gledališka skupine Ane Monro.

Udeleženci karavane so pot nadaljevali po Prešernovi cesti. Karavana je šla tudi mimo ameriškega veleposlaništva v Ljubljani. Prešernova cesta pred veleposlaništvom ZDA je bila sicer zaprta, pred kovinskimi zaporami pa je stalo nekaj policistov.

V okviru karavane so udeleženci s stavbe na Prešernovi 10 izobesili večji transparent z napisom Ne Nato, mir nam dajte, kar so pozdravili z burnim ploskanjem, zatem pa so se ustavili pred spomenikom Borisu Kidriču, kjer so vzklikali razna gesla, med drugim Nato-ameriški imperializem in Brača Slovani ne napadajo. Na terasi stavbe nasproti spomenika se je nato začel koncert, na katerem so med drugim nastopile skupine Zaklonišče prepeva, Pridigarji in Elvis Jackson, nastopili pa so tudi nekateri predstavniki slovenskega kulturnega in znanstvenega življenja.

V okviru sklopa Dnevov proti zvezi Nato bo na Prešernovem trgu v Ljubljani jutri popoldne potekal tudi t. i. Ne, Nato govorniški kotiček, na katerem bo mogoče javno izraziti stališča, mnenja in zahteve v zvezi z vstopom Slovenije v Nato, morebitno vojno proti Iraku in drugimi temami. Dogodek bodo spremljali glasbeniki in drugi nastopajoči.

V soboto, 9. novembra, pa bo v Ljubljani pohod za mir, ki se bo začel na Kongresnem trgu. Zaenkrat ni znano, ali bodo podobne prireditve potekale tudi drugod po Sloveniji.


0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20021108122443251Domov
Powered By GeekLog