Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20021106203344560
Rešimo morske konjičke!

sreda, 6. november 2002 @ 20:33 CET

Uporabnik: Devi

Bodite iskreni, kaj sploh veste o teh simpatičnih bitjih, razen da se v plesnem ritmu zabavajo v risankah Mala morska deklica ali Tom in Jerry? Če je to edini odgovor, berite dalje...

Kdo jih ogroža?
Azijci, ki jih lovijo zato, da bi delali iz njih čudežna zdravila (najbolj poznano Seahorse Genital Tonic Pills – varianta Viagre, pa tinkture proti inkontinenci, arteriosklerozi, bolezni ledvic, astme...) na kratko, 75 držav trguje z morskimi konjički, med njimi pa prednjačijo Filipini, Kitajska in Tajvan, kjer konjički slovijo kot čudodelna droga.

Koliko se jih ubije letno?
24 milijonov.

Karakteristike:
Hippocampus abdominalis variira v višino od 2 do 32 cm. Do zdaj je znanih 32 vrst. V 2-3 minutah lahko konjički spremenijo barvo in se prilagodijo podlagi.

Sovražniki v vodi?
V večini jih nima, saj se konjički dobro prilagajajo okolici. To pa je tudi njihova šibka točka, saj so se polenili in ne bežijo niti pred potapljači, ki jih nabirajo kot polže po dežju.

Kako dolgo imajo spolne odnose?
Dooolgo. Ples osvajanja traja tudi po 9 ur, ponavlja pa se vsak drugi teden preden stopijo v spolni odnos. Konjički se najprej pozdravijo tako, da se približajo z glavicami, potem se objamejo z repki, kako gre naprej, pa sami veste...S tem, da pri njih potomce na svet prinaša samec. Konjički ne vejo, kaj so to ljubimci, afere in poligamija, svojemu partnerju ostanejo zvesti do konca življenja.

Mitološka in filmska kariera:
Grški bog Egejskega morja Nerej jaha na hipokampu, kombinaciji ribe in konja. Nekaj tisočletij pozneje so konjički glavni plesalci v risankah. Najbolj priljubljen kader: plešejo v nizu – mama, oče in pet mulcev.

Kako jih rešiti?
Brian Giles, biolog in voditelj internacionalnega Project Seahorse iz Kanadskega Vancouvra predlaga rezervate za konjičke: bazen velik 33 hektarjev in metoda sortiranja: noseči konjički v en del, mladostniki na vrhuncu moči v tretjega, otroci pa v vrtec. Druga metoda zaščite: če predlog prodre na konferenci za zaščito živali v Santiagu de Chileu, bodo morali imeti trgovci certifikat z dovoljenjem za lov na konjičke. Če pa se društva za zaščito živali res zavzamejo, bo morda kmalu postal tudi tisti privesek za ključe in obesek okoli vašega vratu zelo nezaželjen modni dodatek...

povzeto po A.O.
www.iskon.hr

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20021106203344560Domov
Powered By GeekLog