Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20021022144733421
TAI JU QUAN

torek, 22. oktober 2002 @ 14:47 CEST

Uporabnik: Pozitivke

10 bistvenih točk za treniranje tai ji quan-a

PRISTOP
Pristopi do TJQ brez predsodkov. Doživljaj to kot meditacijo, kot lahko telovadbo in kot vaje za Ji. Lahko razviješ obrambni sistem med tem, lahko pa razviješ tisto, kar je resnično najvišje in prvobitno.

POTRPLJENJE
Vsak posameznik je poseben. Ene stvari pridejo hitro, ostale počasi in nekatere, mogoče, nikoli. Vedi, da se vsak uči s svojim tempom. Učenec se kosa samo s sabo. Zato naj učenec ne misli, da je karkoli slabši od drugega učenca, ki se je naučil veščine v enem mesecu, za kar je sam porabil pol leta. Učenec lahko hitreje razvije druge veščine. Pa četudi ne pride do tega, pomnite, da se napredek v TJQ, vsaj za večino, ne meri v mesecih, temveč v letih.

VZTRAJNOST
Čeprav večina učencev doživlja nekatere koristi že v prvih tednih, je Tai Ji vaja za življenje. Vedno večje koristi TJQ se povečajo z desetletji vaj. Vaja bi morala biti del vsakega jutra in večera v življenju.

RAVNA HRBTENICA
Olajša pretok Ji-ja po hrbtenici navzgor.

DIHAJ V TAN TIEN
S tem se razvija Ji.

SPRAZNI UM
TJQ je meditacija. S tem se izboljša sposobnost čustvovanja, izboljša reakcije, izboljša koncetracijo, senzibilnost in kontrolo Ji-ja.

STOJA NA ENI NOGI (Single Weight)
To poveča notranjo občutljivost in izboljša ravnotežje v formi…

OBČUTI ZRAK KOT SNOVEN
Če ima zrak snov, koliko več snovi ima še najbolj popustljiv nasprotnik? To bo pomagalo v delanju forme gladko in enakomerno.

MEHKOBA PREKO KORENIN
Razvij svoj oprijem z nogami, tako da te 5 ali 6 močnih ljudi skupaj ne more premakniti. Razvij tudi sposobnost onemogočanja in mehkobo, tako da ne bo nikoli potrebno uporabiti korenine. Ko boš imel čvrste, trdne korenine, se boš počutil lahek in elastičen (prožen).

DOBROTA
Nikoli ne poskusi škodovati komurkoli med vajo, poučevanjem ali v demonstraciji. V vaji push hands in v samoobrambi, kot v formi, se primerjaš samo s seboj. Če čutiš potrebo po prevladi partnerja med vajo, potem je res, da moraš prevladati svoj lastni EGO. Partner je tam, da ti pomaga razviti tvoje sposobnosti, in ti njegove. Ko te partner odrine, ni bil partner tisti, ki te je odrinil, temveč tvoja nezmožnost onemogočati odriv tistega, ki te je odrinil. Postal boš »neodrinjen«, ko boš presegel meje sebe, telesa, čustev, uma in duha.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20021022144733421Domov
Powered By GeekLog