Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20020828165248268
Astrologija 1

sreda, 28. avgust 2002 @ 04:52 CEST

Uporabnik: Pozitivke


ASTROLOGIJA

Z astrologijo se ukvarjam ljubiteljsko približno 4 leta. Ljubiteljsko pomeni, da sem obiskovala tečaj, da preberem kako knjigo, da preberem članke na internetu, da sem opravila nekaj analiz astroloških kart. Tudi svojo sem obdelala.
Za samo analizo porabim veliko manj časa, kot to počno profesionalci. V okviru mojega zanimanja in znanja, seveda.
O astrologiji imajo ljudje zelo različno mnenje. Eni smatrajo, da je astrologija šarlatanstvo, ker morda preberejo le horoskope v časopisu. Drugi vedo, da je to veda, ki obstaja že tisočletja in da so jo v davnih časih uporabljali za napovedovanje možnih prihodnjih dogodkov, ali pa pri analizi astrološke karte ob rojstvu plemičev, voditeljev. Tibetanci se astrologije poslužujejo še dandanes kot dodatnega orodja, s katerim potem potrdijo ali ovržejo morebitno inkarnacijo njihovega vodje.

O astrologiji bom pisala z namenom, da si ljudje pomagajo pri razumevanju in spoznavanju sebe ter pri odkrivanju skritih delov sebe, pri sprejemanju svoje naravne danosti.
Nikakor to ne more nadomestiti spoznavanja sebe in drugih v vseh razsežnostih vsakdanjega življenja. Na nas vpliva tudi okolje v katerem živimo in po mojem mnenju težko nekoga opišemo do potankosti, ker pravzaprav ne vemo, kako se je razvil, kake vzgoje je bil deležen.
Obenem imamo svobodno voljo, s katero odločamo, ali bomo neko ugodno obdobje izkoristili tako ali drugače.
Osnovna področja astrologije, ki jih bi rada obdelala, so naslednja: Astrološka karta, Astrološka znamenja, Astrološke hiše, Ascendent in Descendent, Vplivi planetov, Medsebojni vplivi planetov - aspekti, Tranziti, Partnerstvo, Zdravje, Poklic.
Obenem pa bom v vsaki številki analizirala osnovne točke ene astrološke karte koga od vas, ki te strani berete in obiskujete.
Za analizo astrološke karte potrebujem naslednje podatke: datum, kraj in ura rojstva.

Kaj je to Astrologija in kaj astrološka karta?

Zemlja opravi dvoje osnovnih gibanj: dnevno rotacijo okrog svoje osi, ki jo opravi v približno 23 urah in 56 minutah ter letni obhod okrog Sonca, ki ga opravi v 365,26 dneh. Obe gibanji ponazorimo v dveh krogih. Krog, ki predstavlja dnevno dinamiko premikov, je razdeljen na 12 enako velikih hiš in te predstavljajo področja našega življenja. Zodiak, letna orbita, je razdeljen na 12 znamenj, začenši z Ovnom.

Hiše vsakega posameznika se razdelijo na osnovi "originalnega horizonta", to je kraja in časa rojstva. Tako se oba zgoraj omenjena kroga združita, pokrivata na individualen način. Vsaka astrološka karta se "začne" s svojim znamenjem (ascendentom - točka rojstva) in ima hiše različnih velikosti.
Astrologija, ločena od astronomije, kot okultna veda, preučuje odnos med gibanjem in položaji nebesnih teles (planetov in zvezd) do Zemlje, našega domovanja oz. življenja na njej.

Morda se boste vprašali, kako lahko gibanje nebesnih teles, ki so oddaljeni od Zemlje milijone kilometrov, vpliva na to, ali bom pevka ali prodajalka? Kako lahko name vpliva dejstvo, da je ob času mojega rojstva bilo Sonce v konjunkciji z Merkurjem, v znamenju Vodnarja? Torej, gre za zmes astronomskih dejstev in astroloških posledic na človeka.
Najbolj preprost način je, da vas spomnim na vpliv, ki ga ima Luna na dogajanje na zemlji. Vpliva na čisto naravne pojave, kot so plimovanje morja, pa tudi počutje ljudi, na število rojstev, nesreč, samomorov. Kdor dela z ljudmi, lahko opazi, da se ob polni luni ljudje množično vedejo drugače kot sicer. Smo le slučajno bolj razdražljivi, odzivni, agresivni? Način kako "ista" luna, isti položaj lune, vpliva na vsakega posameznika, je zelo različen. In ravno to razliko lahko nekako opazimo s preučevanjem položajev nebesnih teles v določeni karti. Nekdo, ki ima Luno v svoji natalni karti recimo v znamenju Škorpijona, bo ob tranzitni polni luni v njegovem znamenju v tistem obdobju bolj občutljiv kot kdo drug.
Obstaja več vrst astrologije, torej ne samo ta, ki se ukvarja z vplivom na človeka in njegovo osebnost, temveč tudi druge; recimo meteorološka, mundana (narodi, dežele), horarna (dogodek), partnerska ali sinastrija (položaji nebesnih teles in njihov vpliv med dvema osebama).
Astrologija temelji na predpostavkah:
- sistemu 4 elementov vesolja; ogenj, zrak, zemlja in voda,
- verovanju, da obstajajo neke zakonitosti v vesolju,
- pogledu na življenje, pri katerem je gibalo v človeku.

Astrološka karta osebe, to je natalna karta, posname položaj planetov ob določeni uri rojstva, na določenem kraju na zemlji. Vsebina teh vplivov pa je opis takratnega vzdušja, možnega vpliva, glede na vsebino, ki jo pripisujejo nebesnim telesom, aspektom.

Patricia S. Z.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20020828165248268Domov
Powered By GeekLog