Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20020815172243700
NISEM GURU

četrtek, 15. avgust 2002 @ 05:22 CEST

Uporabnik: Admin

NISEM GURU
Pogovor z umetnico Mirando Rumino

Kaj menite o fenomenu gurujevstva pri nas in ali ste sami sebe kdaj dojemali na ta način?
Ne razmišljam na tak način in se tudi ne vključujem v nobena gibanja. Do leta 1994 sem bila aktivna članica društva YAM. V glavnem živim precej odmaknjeno od vsakodnevnega sveta, nimam televizije in ne spremljam slovenskih medijev. Informacije dobivam izključno z interneta, pa tudi preko prijateljev, strokovnjakov, ki so informatorji za posamezna področja. Drugače pa je v sedanjem času elektronski medij zame nujnost, digitalnost pa ekološkost in ekonomičnost.
Z duhovnostjo sem opravila do leta 1992, ko sem izdala avtobiografijo Lidia.

Lani sem za knjigo našla ameriškega založnika in sedaj jo lahko v elektronski obliki berejo povsod po svetu. Tudi na dlančniku. Sem v povezavi s svetom, imam svojo spletno stran, ki jo redno posodabljam in s katero se predstavljam vsem – www.mirandarumina.com . Če kdo najde zase kaj koristnega, sem zadovoljna, drugače pa sebe nikoli nisem čutila kot učitelja ali celo guruja. Na svetu je veliko posameznikov, ki so mi po duhu blizu in ki jim zaupam, kot na primer Sai Baba in Babaji, pa tudi Njegovo svetost Dalaj Lamo spoštujem iz vsega srca, budizem mi je blizu.
Nekoč sem znanemu Slovencu naredila majici z grafikama in motom “Do not follow me, I am lost, too.“ Ker mu je bil blizu moj moto.

Ali ljudje, ki vam na tak ali drugačen način sledijo v življenju, uresničujejo svoje ali vaše motive oziroma kako bi vi opredelili ta odnos?
Ljudje mi ne sledijo – poznam veliko zanimivih ljudi, a imam zelo malo stalnih stikov z njimi. Vsako leto jih povabim na večji umetniški projekt, ki ga gradim v odmiku in ga nato raztresem po svetu. Kot pravim, estetika, ki jo gojim, lahko da koga navduši in oplemeniti, lahko koga inspirira, lahko tudi pusti praznino za sabo.
Tudi moja hči je bila vzgojena v popolnoma svobodnem duhu in je kmalu zlezla iz mojih okvirov. Zagotovo je lep primer kar prezgodnje osamitve od mene. “Live and let live“ – sledim naravi in njenim ciklusom, sem kreativna in odprta za sodobno družbo, ki ji zagotovo pripadam. Svet je v celoti povezan in sama sem njegov aktivni del.

Je znotraj tega obstajala in obstaja kakšna možnost zaslužka?
Za svoje delo tako kot vsak prejemam plačilo. Nekaj let sem svoja umetniška dela izmenjevala s podjetji in posamezniki in sem živela v svetu skoraj brez denarja, kar je bil zelo uspešen, pa tudi zabaven umetniški projekt.

Kako sami imenujete vaše delo?
Sem slikarka in v zadnjem času predvsem kiparka, umetnost pri meni nima imena in nimam rada nalepk in omejitev.

 

Razstava računalniških grafik

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20020815172243700Domov
Powered By GeekLog