Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 29-mar
  • VegaFriday v Piranu

  • nedelja 31-mar
  • Razširjeni vid

  • ponedeljek 01-apr
  • Spekter. 70 let Zbirke UGM

  • sreda 03-apr
  • 22. PRO PR konferenca: vodenje v komunikaciji
  • Znebite se svojih starih telefonov in tablic
  • Med naravo in kulturo

  • sobota 06-apr
  • Veganski golaž na Čistilni akciji ČS Polje

  • nedelja 07-apr
  • Polna luna

  • sreda 10-apr
  • Človek in čas

  • petek 12-apr
  • Mikis Theodorakis: Grk Zorba

  • nedelja 14-apr
  • Razširjeni vid

  • sreda 17-apr
  • Znanja in veščine za uspešno vodenje prostovoljcev
  • Razstava interspace

  • petek 19-apr
  • Ingmar Bergman: Prizori iz zakonskega življenja

  • sobota 20-apr
  • Plečnikova Lectarija

  • sreda 24-apr
  • Zoh Amba »Bhakti«

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Okolju prijazno, eko & bio... Nov topic Pošlji odgovor
     Vse o GSO
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    A
     maj 06 2009 12:10  (Prebrano 7708 krat)  
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Z dovoljenim gojenjem gensko spremenjenih rastlin bo poskrbljeno za soobstoj oziroma za preprečevanje »onesnaževanja« gensko nespremenjenih rastlin
    Ljubljana – Vlada je pretekli teden sprejela in s popotnico za nujni postopek poslala državnemu zboru predlog zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin (GSR) s preostalimi kmetijskimi rastlinami. Zakonsko besedilo, ki ga je skorajda v celoti pripravila in z nevladnimi organizacijami uskladila že prejšnja vlada, maja lani ga je dokončno potrdila še evropska komisija, so v nadaljevanju namreč morali dodelati še z odškodninsko obliko in obveznostjo pridelovalcev GSR ob morebitnem »onesnaženju« drugih pridelkov z gensko spremenjenimi organizmi.
    Slovenija kot članica EU na svojem ozemlju ne more uvesti popolne prepovedi uporabe GSO in tudi ne more prepovedati nobene oblike kmetovanja ali pridelovanja gensko spremenjenih rastlin tistih sort, ki so vpisane v skupni katalog sort poljščin in katalog zelenjadnic. Vsakemu pridelovalcu je omogočeno, da se odloča za katero koli od oblik kmetovanja, je med drugim ob predstavitvi zakonskega besedila novinarjem pojasnjeval kmetijski minister Milan Pogačnik.

    »Z zakonom vlada ne dovoljuje gojenja GSR, ampak tako pridelavo ureja. Z zakonom Slovenija vzpostavlja ukrepe za soobstoj oziroma za preprečevanje prisotnosti GSR v gensko nespremenjenih rastlinah, postopek prijave predelave, obveznosti pridelovalcev in način vzpostavitve območij pridelave z in brez GSR, strokovno usposabljanje, register pridelovalcev in predvsem tudi inšpekcijski nadzor in uveljavljanje odškodnin in sankcij,« pa so dodali na ministrstvu v zapisanem sporočilu za javnost.

    Pri pripravi zakona so sledili načelu svobodne izbire načina pridelave kmetijskih rastlin, s tem da mora biti zagotovljena sledljivost, »saj bodo le tako imeli možnost izbire tudi proizvajalci in potrošniki«. Drugo načelo, ki je po ministrovih besedah povzročilo precej težav in kar nekaj preverjanj notifikacije na evropski komisiji, se nanaša na odškodnine. Na koncu je prevladalo, da odškodnino za morebitno povzročeno škodo na pridelkih brez uporabe GSO plača povzročitelj. Ob nenamernem »onesnaževanju«, in ko povzročitelj ni znan, bodo odškodnine izplačane iz posebnega namenskega vira proračuna, denar za odškodnine bodo s plačevanjem prispevka zagotavljali vsi, ki bodo gojili GSR.

    Ko bo zakon sprejet, bo ministrstvo moralo pripraviti še dve uredbi, ki bosta morali dobiti tudi potrditev v Bruslju. Ti uredbi bosta natančneje urejali plačevanje odškodnin in tehnične pogoje za gojenje posameznih rastlin oz. varovalne in zadrževalne pasove, ki bodo pomenili nekakšen obrambni pas med polji z gensko spremenjenimi rastlinami in polji, kjer bo rasla gensko nespremenjena hrana.

    Slovenija za zdaj tudi ne razmišlja, da bi po zgledu Madžarske in Avstrije začasno prepovedala gojenje GSR. V državah EU je trenutno dovoljeno samo sejanje koruze MON 810. Njeno seme je odporno na koruzno veščo in trenutno v Sloveniji večjih problemov s tem škodljivcem nimamo. Bi pa pridelava GSR lahko postala zanimiva prihodnje leto z uveljavitvijo novega semena, odpornega proti koruznemu hrošču, s katerim pa so pri nas težave in mu zdaj pridelovalci lahko kljubujejo samo s semenom koruze, obdelanim s fitofarmacevtskim pripravkom.



    Marjeta Šoštarič


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     maj 06 2009 12:10   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Pozdravljena Meta,



    Zadeva se odvija v neželjeno smer.



    Kot prvo bi apeliral na poslance stranke Zares, ki so pred prihodom na oblast zelo nasprotovali sprejetju zakona s strani desne opcije. Kaj je danes z njihovim prepričanjem?



    Gre za Slovenijo, ne pa za posameznike, ki kujejo politične točke na račun nekoga drugega.

    PROTESTNI SHOD JE NUJEN. Prijaviti ga je treba zagotovo, pa sklicati vse žive medije, zbobnati skupaj vse istomisleče in na tak način vladi jasno pokazati, da je potrebna druga pot.

    Osveščanje pridelovalcev je poglavje zase. Le z zgledom, da je možno pridelovati hrano na primernejše načine, se lahko kaj premakne v njihovih glavah.



    Vlado je treba prepričati, da imamo dovolj nezaposlenih, ki bi si z ustrezno pomočjo države lahko pridelali hrano zase in še za prodajo, če bi le dobili na razpolago zemljo, ki jo imajo veliki kmetje v najemu preko kmetijskega sklada in zanjo dobivajo enormne subvencije.



    Zavod za zaposlovanje, kmetijsko ministrstvo in dobra ideja lahko naredijo čudež.



    Primeri dobre prakse ( biodinamika, permakultura ali preprosto biološko pridelovanje hrane) morajo priti na prve strani medijev.

    Tudi sklicevanje na države, kjer so se uspešno odločili za drugačno pot mora postati olj javno, glasno.



    Čim prej je treba zvedeti, kdaj bo zakon v obravnavi oz. sprejemanju v parlamentu, da se prijavi shod in obvestijo vse baze tistih, ki podobno čutimo.



    Mogoče bi se povezali še s Sindikatom ( Dušan Semolič ) in jim predstavili možnost zaposlitve velikega dela ljudi, ki jim grozi, da ostanejo brez službe.



    Pa še bodo ideje.



    Pozdrav



    Gorazd Klemenčič


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     maj 07 2009 08:49   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Še ena na to temo:

    http://david.pelko.blog.siol.net/2008/06/10/izdajalci-slovenskega-naroda/


    Avtor: Manca
    Komentar:
    Pozdravljeni!

    Sem študentka univerzitetnega študija agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Pred kratkim sem gledala kar nekaj oddaj o gensko spremenjenih organizmih (rastlinah) na nacionalni televiziji in tujih televizijah. Te oddaje so me spodbudile k pisanju tega pisma.

    Že kar nekaj časa na naši fakulteti opažam nasilno in zelo usmerjeno propagiranje gensko spremenjenih organizmov. Predvsem imam v mislih prof. B. Javornik in prof. B. Bohanca. Čudi me namreč, da na vseh njunih predavanjih ne smem izraziti nikakršnih pomislekov o GSO-jih. V kolikor se opredeliš oziroma si skeptičen do GSO-jev oziroma si celo popolnoma proti, te profesorja označita za popolno budalo (dobesedno) oziroma nekoga, ki ne razume ničesar. Lahko si predstavljate kako potem izgleda pri njiju opravljanje izpitov. Sprašujem se namreč, ali niso profesorji osebe, ki študentu predstavijo pozitivne in negativne vidike znanosti?! Ali mora študent svoje svobodomiselno mišljenje in razmišljanje o neokrnjeni naravi in naravni genski raznolikosti zatreti, le zato, da bo ugodil avtoriteti? Ali niso profesorji tisti, ki nam predstavijo širino vsake stvari, da lahko študent sam izbere zanj primerno pot? Sprašujem se namreč, kako je potem možno, da takšne osebe
    nosijo
    titulo PROFESOR? Kdo v tej državi, na ljubljanski univerzi, sploh preverja kakovost profesorjev? Ali moramo biti študentje res ovce, samo zato, da opravimo izpit? To nasilno predavanje o GSO-jih pa glede na pogovore še z drugimi študenti ni prisotno ne la naši fakulteti. Študenti, ki razmišljamo drugače se na predavanjih teh profesorjev počutimo kot izmečki, ki smo primitivni in nočemo sprejeti njihovega nasilnega vsiljevanja tako oh in sploh »in« znanosti, ki bo svet rešila pred lakoto. Pri takem ravnanju profesorjev se resnično lahko vprašamo kdo jih plačuje…?! Ali rabimo na fakultetah trgovske potnike ali profesorje?

    Veliko je bilo že »okroglih miz« na katerih se je govorilo o GSO-jih in na vseh je bilo prisotno otročje vedenje prof. Javornikove in prof. Bohanca, ko sta z dretjem, žaljivkami in še marsičem poskušala utišati svoje nasprotnike. V kolikor se boste kdaj srečali s tema dvema profesorjema, si boste lahko sami naslikali sliko o njihovi profesionalnosti in strokovni modrosti biti profesor.
    V tem pismu ne bom opisovala problematike GSO-jev v Sloveniji, vendar le na hitro… zbodlo me je namreč to, da je prof. B. Javornik tudi predsednica Znanstvenega odbora namerno sproščanja GSO v okolje in dajanje izdelkov na trg…. Za božjo voljo ljudje!! To je skoraj tako, kot bi pedofila dali za sodnika ko bi sodili pedofilu!!!
    V upanju, da se bo v bodočnosti govorilo tudi o tej problematiki in bodo na univerzah poučevali kvalitetni profesorji, ki nam bodo znali predstaviti svet v vseh možnih dimenzijah, vas lepo pozdravljam,
    Manca

    Oglej si vse komentarje na to objavo:
    http://david.pelko.blog.siol.net/2008/06/10/izdajalci-slovenskega-naroda/#comments


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     maj 07 2009 13:31   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Folku se je dejansko čist strgal???

    tole je prišlo sedaj na pošto:




    Vatikan pripravlja od 15. do 19.5. veliko internacionalno
    PRO GSO konferenco.
    Grozljivka na grozoljivko!

    Demeter international poziva na pisanje protestnih pisem našim škofom.
    Prosim, odzovite se

    LP
    Meta


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     maj 07 2009 15:23   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Ena od velikih svetovnih sil, kršanstvo je bilo vedno nenaklonjeno GSO in kloniranju, ampak zdej zgleda, da spreminjajo mnenje in popuščajo pritisku multinacionalk???


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     maj 14 2009 13:11   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Tole je poslal thomas, navezuje pa se na enega od zgornjih člankov.


    It should be held from May 15th til May 19th

    Booklet: http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_academies/acdscien/2009/booklet_transgenic_19.pdf

    http://www.gmwatch.eu/archives/51-Latest-pro-GM-conference-at-Vatican.html

    http://www.evana.org/index.php?id=43317&lang=de
    http://www.animal-health-online.de/lme/2009/04/03/bund-naturschutz-bayern-ev-papst-soll-gentechnik-konferenz-im-vatikan-absagen/3378/

    EU Kommision
    http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/532&format=HTML&aged=0&language=DE&guiLanguage=en
    http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/532&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     maj 27 2009 15:23   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    tole smo dobili na email:


    Če nočeš GSO v Sloveniji, lahko tu podpišeš peticijio:
    http://www.petitiononline.com/gsogmo01/petition.html

    Hvala!


    To: Državni zbor Republike Slovenije / Parliament of Slovenia

    NE želimo jesti hrane, v katero so umetno vgrajeni bakterijski in drugi geni, zato da je odporna proti pesticidom, herbicidom, fungicidom, da zraste nenaravno velika itd.
    NE želimo, da takšno hrano jedo naši otroci, vnuki in sploh kdorkoli.

    Zato zahtevamo POPOLNO PREPOVED proizvodnje, prodaje in tranzita gensko spremenjenih organizmov v Sloveniji!

    ===========

    We do NOT wish to eat food with artificially implanted bacterial and other genes to make it resistant to pesticides, herbicides, fungicides, to make it grow unnaturally big ...
    We do NOT wish that such food be eaten by our children, grandchildren or anybody at all.

    Therefore we demand an ABSOLUTE PROHIBITION of the production, sale and transit of genetically modified organisms in Slovenia!

    Sincerely,


    http://www.petitiononline.com/gsogmo01/petition.html


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Gost: Tinkerbell
     maj 27 2009 21:46   


    Manca jaz bi samo dodala na tvoje besede, da sem presenečena, kak pristop imajo na vaši fakulteti profesorji do gso-jev. Jaz študiram na mariborski fakulteti za kmetijstvo, smer eko kmetijstvo in imamo ogromno predmetov skupaj z agronomi, pa se jim predava precej snovi z ekoliških vidikov tako kot nam in GSO nam ne smejo biti sprejemljivi! Mislim dobro je poznati obe plati, vendar jih ne propagira nihče.Če se želiš naučiti delati z zemljo moraš delati za njo in ne proti njej. Ti se drži svojih prepričanj pa poskusi se pogovarjati s čim več sošolci, da naj si ustvarijo mnenje, ki bo resnično njihovo. Na vsezadnje lahko, da kdo od njih pristane na položaju, kjer se bo o tem odločalo.


    Quote
    A
     junij 30 2009 07:56   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Sabina od Peopl for earth nam je poslala tole novičko, da je monsanto že podpisal pogodbo o razvoju novih rastlin in sicer brokoli, cvetača, zelena solata in špinača

    http://www.organicconsumers.org/articles/article_18377.cfm


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     julij 09 2009 05:12   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Hočemo Slovenijo brez GSO – kulturni shod
    Na Inštitutu za trajnostni razvoj se pridružujemo kulturnemu shodu za Slovenijo brez GSO, ki ga organizira Kulturno-umetniško društvo Paviljon v četrtek, 9.7. ob 12. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani.
    Prepričani smo, da moramo v Sloveniji izkoristiti vse možnosti, da ohranimo biotsko pestrost, da podpremo kmetijstvo, ki nam bo zagotavljalo zdravo hrano in s tem poskrbimo za zdravje prebivalstva in narave.
    Nedavno sprejeti Zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami (ZSGSROKR) bo odpravil pravno praznino glede gojenja GS rastlin, ki so bile odobrene v Evropski uniji (trenutno le ena sorta koruze).
    To pa še zdaleč ne zagotavlja, da bomo v bodoče varni pred onesnaženjem z GSO. Izkušnje iz tujine kažejo, da "soobstoj" z GS rastlinami še nikjer ni bil možen, saj gre za žive organizme, ki ne upoštevajo človekovih administrativnih omejitev.
    Zato se pridružujemo vsem pozivom, da v svoji državi in v EU poskrbimo, da ustavimo globalni nenadzorovani "poskus z GSO", od katerega nimajo koristi ne kmetje, ne potrošniki, ne lačni po svetu.
    · Slovensko vlado pozivamo, da sprejme izjemno stroge podzakonske akte k ZSGSROKR, ki bodo upoštevali vse slovenske značilnosti (biotska pestrost, kmetijska posestna struktura, zahteve potrošnikov…) in absolutno zavarovali kmetovanje brez GSO.
    · Ministra za okolje Karla Erjavca pozivamo, da končno uveljavi varnostni pridržek, s katerim bo Slovenija za daljše obdobje prepovedala gojenje edine v EU trenutno dovoljene GS koruze, kar je storilo že šest držav EU.
    · Pristojne ministre (kmetijstvo, okolje, zdravje) pozivamo, da na glasovanjih na ravni EU striktno glasujejo proti odobritvam novih GSO, se zavzemajo za nacionalno odločanje glede gojenja GSO in za resnično trajnostno skupno kmetijsko politiko brez GSO. Slovenski in evropski potrošniki polnimo skupni proračun EU, iz katerega kmetje prejemajo plačila SKP. Za skupno kmetijsko politiko, ki ne bo izključila GSO, ne bomo plačevali!
    Pridružujemo se akciji, ki je namenjena osveščanju javnosti, in pozivu, da se skupaj upremo vsem, ki nam hočejo vsiliti gensko manipulirano hrano.


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     julij 12 2009 22:40   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Tole smo dobili od Elene:




    "Velespoštovana gospoda v državnem zboru"!



    Neradi vas vznemirjamo ob taki uri, ko navadno se po dolgem dopoldnevu človek ozirati začne za južino, a druge ni, saj ravno v zvezi s hrano in osnovnim bivanjem se moramo pomeniti, oziroma razjasniti preneke točke, ki zdi se, so ušle iz misli vam začasno, a skrajšam naj uvod, preden razložim, kako zakaj, ker malo ni vseh točk, naj jih kar naštejem. Gre za petdeset škodljivih res posledic, povezanih močno z izpuščanjem umetno spremenjenih organizmov v naravo, oziroma v verigo ljudske hrane:



    1- Smrt – že leta 1989 je zaradi Triptofana – GS nadomestka za hrano, umrlo v ZDA 37 ljudi

    2- Rak – zaradi GH proteina za mlečnost krav je možnost raka na dojkah, in na prostati povečana za 4 x

    3 - Pojav novih alergenov, prenos znanih alergenov na nealergenska živila

    4 - pojav novih toksinov, pojav novih virusov in supervirusov

    5 - prenasičenost z antibiotiki, odpornost na antibiotike

    6 - nevarnost mutacij in okužb v človeških celicah

    7 - manjši notranji organi, predvsem prizadetost reproduktivnih organov

    8 - manjšanje biotske raznolikosti

    9 - dolgoročno nepredvidljivi vplivi

    10 – nepovratna kontaminacija ekosistema…



    …naj dovolj zaenkrat bo, da ne bi dolgočasli vas po nepotrebnem. Zavedamo se namreč, da vladati Slovencem res ni lahka stvar, nobenega zavidanja ni vredna. Kako lahko politikom na Laškem je, saj več kot šestdeset milijonov davkoplačevalcev prebiva po vsem škornju, kako lahko Francoskim je poslancem, z desetkrat večjo površino zemlje, z vsaj tolko večjimi prihodki! Kako lahko angleškim članom parlamenta je, po celem svetu jih dovolj razumejo, da drugi jih jeziki ne zanimajo. Kako lahko politikom je tam čez lužo, v ZDA, cel svet se jih boji s tako veliko vojsko, kako lahko je drugim in kako težko je vam, gospodom in gospem, s takšno majhno krpo zemlje in s takšnimi podložniki, ki vse premalo vam prinašamo dobička in vse preveč težav vam delamo, če z drugim ne, pa s tem da brigamo se sami zase. Najhujši izmed vseh pa smo umetniki, za vas fosili živi, saj ceh izvira naš še iz kamene dobe, politika pa je novejša, države otroci so kovinske dobe.



    Pa ni tako le, gospodje in gospe poslanci, bo nekaj dobrega se tudi našlo v naših genih, na primer dan današnji lep dokaz je ravno dejstva, da ljudstvo in umetniki smo tisti ki pravo pot vam kažemo, le slišati in videti je treba. Ko Cankar je omenjal hlapce, gotovo tega ni počel da bi jadikoval, obratno je želel, spregledanje ljudi, izhod v rešitev. Če danes bil bi Cankar tu, gotovo bi priporočil vam vsem gospodom in gospem poslankam in poslancem, da vse storite v smeri varovanja domovine in ne pustite, da iz tujine bi vas kdo hotel za svoje hlapce in z vami nas.



    Ko Levstik je povest napisal o Krpanu, gotovo ni hotel povedati, kako neumen je slovenski kmet, nasprotno, pokazal moč je ljudstva in posameznikov, rešilno za državo.



    Če Franc Prešeren danes bil bi tu, kaj bi porekel? Kaj Aškerc, Vodnik, Trubar, Dalmatin? Kaj Grohar, Jama, Jakopič, Sternen? Kaj rekla bi Kobilica Ivana? Usmerila bi vas na pravo pot, kot mi.



    Po drugi strani, spoštovani, naj spomnim vas, da tudi vi ste le ljudje, kot mi. In roko na srce, čeprav težavni smo ljudje in sploh umetniki, pa vendar, ljudje kot Grohar, Trubar in Prešeren, ki delali tako rekoč so zgago, so danes vir ponosa vseh Slovencev, tudi vas, gospodov in gospa iz parlamenta.



    In še, če vrnemo na gensko spremenjena bitja se, katerih soobstoj z naravo je potrjen z zakonom, ki ste ga vi, gospodje in gospe poslanci, sprejeli mimo naše volje, Slovencev in Slovenk.



    Gospodje in gospe poslanke in poslanci, zavedamo se, da peza vseh pritiskov iz ozadja meddržavnih, medcelinskih, medglobalnih in tako naprej naporna je, da zdi se lažje ljudstvo naplahtati, kot pa reči bobu bob v mednarodni areni. Pa ni tako. Brez nas ni vas in mi smo vaša moč, in tu stojimo prav zato, da vi postanete močnejši, ko pogovarjate se z drugimi o nas in domovini. Lahko porečete, da res lahko ni biti oblastnik Slovencem, saj dobesedno jemljemo, da vi poslanci naši ste in ne obratno, da mi plačujemo vas in ne obratno. Porecite jim, da sitni smo Slovenci, ko gre za nas in domovino. Sitni, tečni, trmasti, kot alpinisti, smučarji plavalci, kolesarji in umetniki.



    Povejte jim, lobistom vsem, ki bodo vas poskušali prepričati, da vi poskušate prepričati vse nas, da belo črno je in črno belo, povejte jim, da ljudstvo vam preprosto ne verjame in ne pusti izbire. Povejte jim, da smo odločeni in vztrajni.



    Povejte jim, da hočemo konkretno:

    1 – najmanj dvajsetletni varnostni pridržek - absolutni moratorij na gojenje genetsko modificiranih organizmov v Sloveniji – tudi za poskusne nasade.



    2 – zakon o razglasitvi celotne Slovenije kot ekološke cone – biotski park EU, z absolutno prepovedjo gojenja GSO s toleranco 0.0 promila.



    3 – Vsi uvoženi prehranski artikli z merljivo vsebnostjo GSO nad 0.0 promila morajo biti označeno s posebno nalepko 'vsebuje GSO'



    4 – posebej stroga pravila se naj sprejme glede uvoza živinske krme – dovoljena vsebnost GSO naj bo 0.0 promila. Obstoječi zakoni naj se čim prej ustrezno popravijo



    5 – posebej stroga naj bodo pravila glede dodatkov hrani iz GSO soje in GSO koruze. Obstoječi zakoni naj se čim prej ustrezno popravijo.



    6 - Slovenija je dovolj majhna in obenem dovolj rodovitna, da si, če ne drugače, lahko pridela večino hrane sama. Sprejmejo naj se ukrepi, ki bodo zagotovili razvoj v smeri, da se v Sloveniji pridela toliko hrane, kot je potrebujemo sami, pri čemer se uporabljajo izključno ekološke metode (posaditev javnih-neprofitnih sadnih dreves na javnih površinah, povečana stopnja samooskrbe, dostop do zemlje vsem, ki jo žele obdelovati).



    7 – sedanji zakon o soobstoju GSO z naravnimi rastlinami dejansko ničesar ne regulira brez dodatnih podzakonskih aktov. Ti podzakonski akti, katerih sploh še ni, pa so hkrati potencialne šibke točke zakona in glede na okoliščine nam ne more nihče zagotoviti, da se ne bodo podzakonski akti izkoriščali ravno v nasprotne namene, namreč za luknjanje zakona in raztegovanje lukenj v zakonu. Te luknje pa lahko učinkovito preprečijo le: razpustitev vseh organov, v katerih sede le zagovorniki GSO, Absolutni moratorij iz točke 1, ter zakon o razglasitvi celotne Slovenije kot ekološke cone iz točke 2. Slednji omogoča tudi zahtevo Slovenije, da vsaj 50 kilometrov daleč od slovenske meje ni nobenega gojišča GSO.



    Tako, spoštovane gospe poslanke in spoštovani gospodje poslanci. Tako povejte vsem lobistom, ki skušali za nos vas bodo potegniti in prepričati, da vi za nos potegnete še nas. Povejte jim, da se ne damo in da shode bomo shajali kar vsakih štirinajst dni. Tako je slišali ste prav! Čez tedna dva ponovno pridemo vas spomnit, kaj vaša je dolžnost.



    Glas ljudstva vreden je posluha, saj rešil tudi vašim bo otrokom domovino. Le ena je, narava skupna naša. In kot so rekli naši stari: 'če hočeš medu, ne mlati po panju!'«





    9. 7. 2009



    Združenje umetnikov Paviljon
    Elena Pecaric


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     julij 18 2009 23:41   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    SEM – Si

    STRANKA ENAKIH MOŽNOSTI SLOVENIJE

    ________________________________________________________________

    Dunajska 184a 1000 Ljubljana info@sem-si.si www.sem-si.si



    Hočemo Slovenijo brez GSO

    Gensko spremenjenih organizmov



    Ponovno vas vabimo, da se nam v čim večjem številu pridružite na

    II. Kulturnem shodu, v četrtek, 23.7.2009, točno opoldne,

    na Prešernovem trgu.





    Zbudite se ljudje, vstanite iz malodušja in brezbrižnosti!

    Vprašajte se, kaj boste jedli te dni, kaj bomo jedli v prihodnosti?

    Mimo nas gre vse, kar pomembno je.

    Gensko spremenjeni organizmi pri nas se bodo lahko gojili,

    tako so gospe in gospoda iz hrama odločili.

    Ne – tega ne bomo dovolili, množično se bomo borili.

    Nočemo se zastrupljati.

    Nočemo uničiti biotske pestrosti.

    Ne, ne smemo dopustiti,

    da se naravno bogastvo Slovenije razproda,

    v rokah multinacionalk konča.

    Zato odločno uprite se, k nam in z nami pristopite,

    da jasno in glasno dopovemo,

    tistim , ki v našem imenu odločajo:

    »NE nočemo (so)bivanja z GSO!«



    K sodelovanju vabimo različne organizacije, politične stranke, skupine in posameznike

    Spletna stran; http://stres.a.gape.org/GSO/protestni_shod/gso_shodi_index.htm



    Poziv na 2. shod za Slovenijo brez GSO

    http://www.vest.si/2009/07/13/poziv-na-2-shod/

    Slovenija brez GSO

    http://www.vest.si/2009/07/06/slovenija-brez-gso/



    Združenje za zdravo Slovenijo & Ajda Vrzdenec

    Društvo za svobodo odločanja SVOOD

    Združenje umetnikov Paviljon

    Zavod MIR

    Inštitut za trajnostni razvoj



    Štafeto organizacije je prevzela

    Stranka enakih možnosti Slovenije, Sem-Si,

    predsednica

    Elena Pečarič


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Forum generiran v : 8,49 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CET. Ura je 01:41

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 8,86 seconds