Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
Danes so na SLO 2 ponovno zavrteli njegov film Najboljši oče na svetu (World's Greatest Dad). Zanimiva je šok-reakcija folka potem, ko je priznal, da si je vse skupaj glede sina izmislil. Potem pa sledi njegova misel, ki je point filma, morda pa tudi kaj več ...
"I used to think the worst thing in life was to end up all alone. It's not. The worst thing in life is ending up with people who make you feel all alone."
K tokratnemu tukajšnjemu pisanju me je 'sprovociral' članek na spodnji povezavi. Ob branju tega članka pa sem dobil tudi nepričakovano idejo o novih poteh iskanja in 'najdenja' zmaja.
Zmaja tule še vedno iščemo in na pamet mi je padla sledeča možna zveza z zmaji. Zmaj spada tudi med reptile, pa ptiči. Kaj pa kakšna druga mitološka bitja ? Recimo angeli, ali deve, kot mislim da jih imenujejo v Indiji. RK mitologija riše angele v človeški podobi s perutnicami. Menda obstajajo tudi padli v človeško telo inkarnirani angeli. Domnevno pa obstajajo v vesolju tudi nehumanoidne civilizacije, veliko se govori o reptilih, ki so nam (bili) domnevno skriti upravljalci človeštva. V bistvu ne vemo kakšnega izvornega (nehumanoidnega) porekla in videza so vsa ta bitja drugih razumnih vrst v vesolju, vključno z angeli. Na RK mitološko podobo se ne gre preveč zanašati v tem oziru. Imamo pa veliko starih upodobitev, ki kažejo na reptilske podobe prišlekov (iz vesolja). Zmaj ima ogneno moč, nekateri angeli tudi, pa letijo bodisi astralno, bodisi fizično tudi oboji. Zelo velika uganka je kaj so angeli, kakšne lastnosti imajo, od kod prihajajo, kako izgledajo izvorno fizično - te možnosti ne smemo zanemariti. Saj vendar ne moremo tudi za angele govoriti, da so prišli iza Karpatov, kot še vedno velja uradno za Slovane. Angeli so prišli od 'bogvedikje' in to z 'desantom.'
Lahko je njihova izvorna forma tudi eterična (z repom), pa si na zemlji in (ali) astralu nadenejo fizično masko. Veliko je ugank in možnih odgovorov.
In tako sledi logičen sklep. Za mene ni izključena niti možna povezava zmaj - reptil - angel. V svojem komentarju na zgoraj podanem linku sem tudi zavrnil apriorno zavračanje možnosti obstoja takoimenovanih reptilov. In podal sem možno sprejemljivo - nevtralno stališče tudi za njihovo umestitev v evolutivno dogajanje planeta Zemlja. Naj ponovim še tu, da gre razvoj človeškega zarodka tudi skozi reptilsko fazo in menda imajo vsaki človeški možgani tudi svoj reptilski del. Pa recimo temu na koncu, da smo morda vsi malo zmajčki, juhuhu, bravo za Ljubljančane in Ljubljančanke.
Super, Yoda, hvala za zanimive iztočnice. Kot prvo, se mi je porodilo zanimivo vprašanje: "Zakaj ima večina mitoloških bitij krila ?". Očitno nam tale zemeljska gravitacija res kar težko sede, ko se že v sanjah počutimo veliko bolj svobodne, ko lahko letimo - seveda tam brez kril ... krila pričara naš racionalni razum, ki težko sprejema nekaj, kar ni logično ... Mitoloških bitij je res veliko, lahko bi rekli toliko, kot seže človeška domišljija. V grobem bi jih lahko delili na "dobre" in "slabe" ... Kdo to deli ? In kdo je sploh tisti, ki lahko sodi ? Tudi človeška bitja lahko nekako hipotetično razdelimo na "materialno telo" ter nekaj fluidnega "dušo". Kdo od njiju je tisti, ki lahko reče "To sem Jaz" - Po mojem nihče. Kajti čim rečeš "Jaz sem duša v tem telesu", pomeni, da si telo "lastiš". Podobno je če rečeš "Jaz sem telo, ki vsebuje dušo". V tem primeru si telo lasti dušo. Kdo si v resnici koga lasti ? To je izhodišče za borbo - prekletstvo dvojnosti ! A dvojnost je v našem (materialnem) svetu nekaj običajnega - nekaj povsem naravnega - borba za obstoj - kdor je močnejši, tisti vlada. A kljub temu je možno to borbo nekako preseči. To so dokazali mnogi modreci. To nam končno obljublja tudi duhovnost. Obstaja namreč neko (skrito) pravilo, namreč, ko se zavestno odrečemo tej borbi (ki nas z dneva v dan dela nesvobodne), se zgodi nekaj presenetljivega ... Ko končno spoznamo, da:
"S služenjem drug drugemu postajamo svobodni"... ter tako sami postanemo "krilatci".
BARBARA CELJSKA NA SLOVENSKEM SPOMINSKEM KOVANCU ZA 2 EVRA
Banka Slovenije je ob 600. obletnici kronanja Barbare Celjske ta teden izdala spominski kovanec za dva evra. To je prav tista Barbara iz mojega prvega posta v tej temi.
Malo zakasnitve, pa vseeno morda ne bo odveč še tale komentar. Imaš zelo prav Astronom, ko si izpostavil ovirajočo dualnost dobro – slabo. Zlasti ta, pa tudi vse ostale dualnosti nam preprečujejo svetost in onemogočajo iskanje 'svetega zmaja'. Svetost je onstran polarizacij, je Enost. Barbara Celjska in ljubljanski zmaj sta vsekakor zelo zanimiva primera, ki kar kličeta k nepristranski raziskavi naše slovenske povezanosti s simboliko zmaja.
In če še malo obudim vprašanje videza raznih bitij, ki se zdi da edino pritegne pozornost večine, smo takoj soočeni s polarizacijo 'naši in njihovi'. Za svet(ovljansk)e ume bom zato tule ponudil malo drugačen aspekt obravnave pojma bitje. K temu pa me je spodbudilo nedavno gledanje nekaterih video posnetkov Lane Praner na YT. V enem od njih govori o nastanku in razvoju otroka. Prazaprav je ta mikrokozmos Lana opisala z množico bitij, ki ga sestavljajo ! Na prvi pogled bi nekdo pomislil, da je to neumnost. Pa ni tako, če prikličemo na pomoč shemo kabalističnega drevesa življenja. Sam sem že v enem svojih starih tukajšnjih prispevkov omenil, da si lahko vsako stvar predstavljamo z nepregledno množico dreves, ampak tedaj nisem pomislil, da dejansko vsako drevo predstavlja bitje. Lana pa govori prav to, da človeka in vse stvarstvo sestavlja ogromna množica bitij, ampak seveda brez navezovanja na kabalistično shemo drevesa življenja. Morda ta pogled še komu pomaga na poti spoznavanja svetosti.
Zmaj je seveda makrobitje prav tako kot človek. Kaj pa sta pravzaprav človek in zmaj in kaj so reptili in angeli ? Lahko rečemo, da so vsa ta bitja mikrokozmosi, nekateri morda že bolj mini, kot mikro, niso pa seveda makro. In kako nepredstavljiv je tedaj šele pojem makrokozmosa. Ali kabalistično drevo življenja predstavlja inteligenco ? Vsekakor, in to univerzalno inteligenco Izvora.
Pa še enkrat bom ponovil domnevo, da imajo razni Zemeljski evolutivni Eoni svoje specifične skrbnike, oziroma gospodarje. To se čisto sklada s principom načrtovane evolucije, kajti v primeru naključne variante je destinacija slejkoprej proti kaosu. Morda so se že, ali pa se ravnokar menjujejo upravljalci človeštva iz ozadja in, ali iz višin. In prav možno je, da so bili to takoimenovani reptile.
KRATEK PREGLED EONOV IN OD KOD BI LAHKO IZHAJALI REPTILI
Precesija Zemlje je gibanje zemljine osi - podobno, kot pri vrtenju vrtavke, ki ni popolnoma pravokotna glede na ravnino. Čas, v katerem Zemlja naredi popoln obhod po precesijskem krogu, se imenuje Platonsko leto. Platonsko leto je dolgo približno 25.765 let. Posledica tega vrtenja je, da se Zemljina os giblje in torej v obdobju enega Platonskega leta zariše krog na zvezdnem nebu. Naši predniki so kaj kmalu ugotovili, da se s tem giblje tudi pomladišče. To je točka, kjer se navidezno med zvezdami nahaja Sonce na prvi dan pomladi. Zadnjih 2000 let se ta točka nahaja v ozvezdju Rib. Počasi pa pomladišče zdaj drsi v Vodnarja. Govorimo torej o Eonih, torej daljših obdobjih skozi katera gre Zemlja. Prehajamo torej iz dobe Rib v dobo Vodnarja. Pred dobo Rib je bila doba Ovna, pred tem Bika. Vsako dobo ali Eona zaznamujejo določeni "vladarji", ki prihajajo iz različnih smeri. Planet Kiron (tudi Hiron) naj bi bil nekje v Plejadah ali Gostosevcih v Biku. Za obdobje pred Mojzesom še Stara zaveza opisuje, da so častili Bika (oz. Tele). Po Mojzesu pride vpliv Sirija. Egipčani naj bi celo gradili piramide v namen čaščenja prav te svetle zvezde. Sfinga pa je nekaj posebnega. Na njej so odkrili sledi erozije, kar kaže na deževno obdobje v današnji saharski puščavi, kar sovpada z dobo Leva, ki pa spada v obdobje Atlantide ali celo Lemurije. Zanimivo je, da sfinga gleda natančno proti pomladišču, preračunanem na obdobje približno 10 tisoč let pred našim štetjem ...
Od kod Reptili, lahko le sklepamo. Če so povezani s Kironom, potem so iz obdobja Bika, vsekakor pa se, kot kaže ta rasa ni sprijaznila, da je njihova vladavina na Zemlji minila ... oni vztrajajo, se upirajo, borijo za obstanek in oblast ... na gornjih nivojih potekajo borbe in nekaj podobnega se dogaja tudi zdaj, na prehodu iz dobe Rib v dobo Vodnarja ...
Zanimivo bi bilo poiskati povezavo med Eoni in med korenskimi rasami iz teozofske literature. Nekaj malega sem bral tudi te vire, ampak so zelo obsežni. Vsekakor pa v teozofiji evolucija človeštva ni naključna. Tam je govor tudi o bitjih višjih nivojev, kot so po našem pojmovanju naprimer angeli. Ampak tovrstna bitja so omenjena kot problematična (morda sem to bral v kakem vedskem viru). Nisem pa v svojem omejenem prebiranju zasledil kozmološke obravnave v smislu tujih inteligentnih civilizacij, ki bi obiskovale Zemljo.
Pri iskanju izvora mitološke pošasti - Zmaja nikakor ne moremo mimo Vikingov, ki so zaznamovali obdobje med poznim 8. in poznim 11. stoletjem. To je obdobje, med ustoličenjem Karla Velikega pa vse tja do križarskih vojn. Ker gre za ljudstvo Germanskega izvora, jih (vsaj njihov začetek) lahko identificiramo kot Karlove "izobčence". Vikingi so v Karlovem poskusu ponovnega zedinjenja "zahodnega sveta" videli eno veliko Zmajevo gnezdo, ki ga je treba uničiti. Pobijali in ropali so vse živo, kar je smrdelo po imperiju. Bili so pravi divjaki in bala se jih je cela takratna Evropa. A Vikingi so sčasoma spoznali, da so ljudstva, nad katere se spravljajo pravzaprav tudi le podjarmljeni sužnji na novo postavljenega Karlovega imperija. Spoznali so, da ta ljudstva, ki so bila veliko starejšega - Keltskega izvora, nosijo starodavna izročila, iz katerih je moč črpati znaje o biti človeškega izvora in poslanstva. Vikingi pravzaprav niso izginili, pač pa so privzeli kulturo drugih ljudstev na osvojenih območjih. Del njih je osnoval zametke kasnejše Rusije in Ukrajine ter privzel Pravoslavno vero. Islama niso privzeli, ker se menda niso mogli odreči alkoholu ... Zmaji pa so se ohranili v obliki skritih redov in kultov srednjega veka, ki so se borili proti Turškim vpadom ...