Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
- "Beehive cluster" = Slovensko: Zvezdna kopica Jasli v ozvezdju Rak:
Zvezdna kopica Jasli (M44) je ena najlepših zvezdnih kopic. Žal v današnjem svetlobnem onesnaženju s prostimi očmi skorajda ni več vidna. V daljnogledu nas očara, takole pa izgleda v teleskopu ...
- Ursuidi (22. december) - na sliki je Severnica (Polaris) napačno označena - pa saj to ste vsi opazili ... Prava je tista na vrhu (zadnja v ojesu) Malega voza
NASA je objavila prve slike asteroida 3200 Phaethon, očeta Geminidov, ki so jih posneli z radarjem observatorija Arecibo v Puerto Ricu, ko je 17 decembra švignil mimo Zemlje. Zaporedje slik je zbranih v gif animacijo:
8 tonska Kitajska vesoljska postaja bo padla na Zemljo ob 02:18 ponoči po našem času. Podatek je zelo ne-točen - plus/minus 2 uri. Zato se tudi ne ve, kam točno bo padla. Med drugim postaja leti tudi čez Slovenijo ...
Pozdravljen Astronom, kar nekaj je manjkalo na Pozitivkah, ko te ni bilo.
Namenoma ali naključno, tvoji zadnji trije komentarji so ravno na Božič, Novo leto in Veliko noč
Ker je že tako, želim vsem lepe praznike in da ne bi na nas padel kakšen kos vesoljske postaje.
Ja, res sem zadnje čase bolj zaseden in imam več časa le za praznike. Tudi tole zadnjo novico sem izvedel iz večerne informativne oddaje in sem sprva mislil, da gre za prvoaprilsko šalo. Sem pogledal po internetu in zadeva bo res padla dol ... Imamo jasno noč in nameravam ponoči gledat, ko (če) bo letelo nad nami. Zna biti zelo zanimivo ...
Še en dober "LIVE" link za spremljanje padca Kitajske vesoljske postaje ... še tri ure in pol do predvidenega padca ... Po izračunih naj bi mimo nas letela malo južneje - se pravi, če se bo iz Slovenije kaj videlo, bo to v smeri juga ...
"Prva objava" je najverjetneje nateg, saj Tiangong-1 še ni vstopil v atmosfero. To naj bi se zgodilo na približno 100 km višine. Trenutno je Tiangong-1 136 km visoko nad Afriko.