Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

četrtek 25-apr
  • Tadej Toš: ABRAhmm

  • petek 26-apr
  • VegaFriday v Mariboru

  • sobota 27-apr
  • Začetek sezone na parkovni modelni železnici

  • torek 30-apr
  • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

  • sreda 01-maj
  • Med naravo in kulturo

  • petek 03-maj
  • Človek in čas

  • nedelja 05-maj
  • Razstava Interspace

  • sreda 08-maj
  • Razširjeni vid

  • nedelja 12-maj
  • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

  • torek 14-maj
  • Vabilo na izobraževanje Strateško načrtovanje pridobivanja sredstev v prostovoljskih organizacijah

  • sreda 15-maj
  • Umanotera vabi na razpravo ob evropskih volitvah 2024

  • četrtek 23-maj
  • Povabilo za sodelovanje na Veselem dnevu prostovoljstva 2024

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Okolju prijazno, eko & bio... Nov topic Pošlji odgovor
     Začnimo kampanjo za uporabo vrečk iz blaga ali paltna v trgovinah
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    A
     julij 08 2008 23:52  (Prebrano 13321 krat)  
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Začnimo kampanjo za uporabo vrečk iz papirja, blaga ali platna v trgovinah

    Dragi bralci, kot se verjetno zavedate je eden največjih problemov z okoljem in čisto naravo povezan ravno z uporabo plastičnih vrečk, pa naj si gre za tiste največje pa vse do teh, ki jih zastonj dobimo pri nakupu sadja oz zelenjave.

    Razsežnosti uporabe in posledično onesnaženja s plastičnimi vrečkami najlažje osvetlimo z nekaterimi številkami, in sicer zemljani porabimo 1 miljon vrečk vsako minuto, Slovenci pa povprečno uporabimo okoli 200 do 300 vrečk na leto na osebo, od tega 98% vrečk nikoli ne dočaka recikliranja, zato se količina vrečk, ki onesnažujejo našo naravo vsako sekundo nenehno povečuje.

    Vrečke ljudje odvržemo na najbolj nemogočih krajih, veliko jih raznosi tudi veter, za katastrofalne posledice pa so krive tudi lahkomiselne poteze nekaterih smetarskih družb, ki so odpadke odmetavale v morje. Ker so vrečke zelo lahke, ne potonejo ampak se gibajo prosto z morskimi tokovi, ki jih prenašajo po vsem svetu, vrečke nato predvsem želve in veliki sesalci(delfini in kiti…) večkrat zamenjajo za hrano in nato zaradi zamašitve prebavnega sistem poginejo.

    Rešitev je kot vedno zelo enostavna in zelo hitro se lahko realizira z zelo malo truda. Menimo, da je čas, da se tudi Slovenci, kot ekološko zaveden narod pridružimo državam, ki so z zakonom že prepovedale uporabo plastičnih vrečk, zato vas vabim, da začnemo z ozaveščanjem in obveščanju trgovcev o uporabi in spodbujanju uporabe okolju prijaznih vrečk.

    Če želite sodelovati v pripravi aktivnosti in vas vabimo, da nam pišete na soncna@pozitivke.net, vabimo pa vas tudi k ogledu ene od najnazornejših powerpoint predstavitev na to temo:

    http://www.pozitivke.net/File/TheDangersof_PlasticBags.pps


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     julij 08 2008 23:56   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Sem pogledal zdej še par linkecov in našel nekaj zanimivih in koristnih informacij in člankov na to temo:
    http://www.klub-srecnih.si/novice/1452.html
    http://217.72.81.236/cms/novice/slovenija/index.html?id=28209
    http://www.gibanje.org/index.php?id=349

    Sem zdej videl, da je ZEG (zveza ekoloških gibanj) mel dost podobne ideje na to temo, moram jih poklicat da združimo sile.


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     julij 16 2008 10:19   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Zdravo bodoči soustvarjalci

    Prejšnji teden smo v sončni pošti napisali, da je čas, da ukrepamo v zvezi uporabo plastičnih vrečk. Odziv nas je popolnoma presenetil, saj se vas je skoraj v trenutku z stavkom: "Sem zraven, kako lahko pomagam...", javilo preko 30. Verjamem, da bomo sedaj zares odlično lahko speljali vse aktivnosti in da bomo to energijo, ki jo bomo ustvarili lahko ponesli še na kakšno novo okoljsko akcijo, ki jo boste vi predlagali.

    Ker vas je tako veliko, jaz pa sem trenutno v pisarni sam (dopusti pa to) in smo sredi razvoja novih projektov se opravičujem, ker vam nisem takoj odgovoril in da se nismo dobili že prej. Bo pa pri takem številu sodelujočih najverjeteneje potrebenih več sestankov, poleg tega pa ste dali toliko dobrih predlogov, da sem potreboval kar nekaj časa, da sem vse zbral v okvirna izhodišča.

    Sicer pa je tako, da je vsako idejo treba pogledat malce z oddaljenosti in če jo po trednu ali dveh čutiš enako kot prvi trenutek je to znak, da si na pravi poti. Če povem zase jo čutim vsak dan bolj, tako da je to zelo dober pokazatelj tega da bo akcija uspešna, zanimiva in tudi zabavna.

    Sedej nekako akcije vedno startajo iz ciljev in potem glede na to kaj hočemo doseči pogledamo, kaj zato potrebujemo.

    1. cilj je, da ukinemo oz na minimum zmanjšamo uporabo plastičnih vrečk v Sloveniji, predvsem v trgovinah.
    2. cilj je, da dobi oz uporablja vsaka družina eno vrečko iz blaga
    3. cilj je, da v trgovinah ponudijo papirnate vrečke in vrečke iz blaga (zakaj bi jih oz zakaj jih nebi?)
    4. cilj je, da povečamo zbiranje in reciklažo že uporabljenih vrečk za smeti (izpeljemo čistilne akcije, lokacije odlagališč, da pospravimo... fotke)
    5. cilj je dvigniti raven ozaveščenosti med ljudmi in mladimi (dragocenost surovin) Slovenci smo eko narod
    ... bomo na sestanku še kakšnega dodali

    Za akcijo potrebujemo:
    . Čimboljše podatke, primere dobrih praks iz drugih držav, članke, seminarske, iskanje alternativ ...
    . spletno stran, pps,...
    . določiti moramo strategijo in aktivnosti, ki jih bomom izvajali, okrogle mize, promocije, čistilne akcije, čimbolj nore ideje, kot recimo da se vsi dobimo v lj na čopovi s cekri Wink
    . določiti moramo geslo akcije
    . Sodelovanje čim širšega kroga mladih, okoljskih organizacij in povabit moramo koga od znanih osebnosti, da nam pomaga pri prepoznavnosti
    . če želimo razdeliti določeno št vrečk in imeti bolj odmevne aktivnosti, moramo znbrati finančna sredstva, nakaj je razpisov, nekaj sponzorjev že imamo v mislih, druge bomo še dobili...

    Določiti moramo tudi prve korake(kje bomo začeli) in se vživeti v tiste, ki jih bomo osvetlili prednosti tega za kar se zavzemamo, ker ponavadini težava v tem da ne bi želeli drugače, ampak je razlog večinoma v tem, da nimajo ideje zakaj bi drugače delovali.

    Organizacijsko akcija teče po navadi na netu, kjer na google naredimo projekt planing do katerega vsi dostopamo, odpremo še kakšen forum..., operativno pa ponavadi izvajamo kar iz naše pisarnice, čeprav sedaj bo malce majhna, tako da bomo mogoče rabili nov prostorček Wink.

    V prvi vrsti pa se moramo dobiti na sestanek in se spoznati, da lahko začnemo sodelovati. Glede na cilje in okvirne aktivnosti ste se verjetno že kje našli.
    Predvsem se aktivnosti pri akcijah delijo v grobem takole, zbiranje podatkov, koordinacija in organizacija, postavitev spletnih strani in oblikovanje, promocija in mediji, zbiranje sredstev, izvedba aktivnosti... Če vam je aktero področje všeč se ga kar lotite, ne obremenjujte se če morda nimate dovolj izkušenj, bistveno je da vas veseli in bi se radi preizkusili. če bi se kje zataknilo nas je toliko, da verjamem, da si bomo lahko pri vsem pomagali. Poleg tega pa se bodo pridružile še okoljske organizacije in skupaj nam bo 100% uspelo.

    Aha, še nekaj naših okoljskih aktivnosti, da nas boste bolje spoznali, tradicionalna in vsako leto večja: Vsak po svojo vrečo smeti www.danzemlje.si in pa akcija, ki smo jo organizirali lani v podporo zmanjševanja vpliva podnebnih sprememb v okviru aktivnosti in koncertov Live earth, tu si lahko ogledate res čudovit pps http://www.pozitivke.net/live/zemlja.pps, takrat smo dosegli, da se je na vseh slovenskih radijih 5 do 12 zavrtela Madonina pesem Hey you. To je bila sigurno ena izmed najodmevnejših slovenskih okoljskih akcij. Sicer se pod akcije nekako ne podpisujemo, ker nam je bistveno da se akcija izvede ne, da naredimo rekalmo zase, v tej smeri bo šlo tudi tokrat, sploh zato ker bo to res vseslovenska akcija.

    Glede na zgoraj zbrane okvirne aktivnosti, se vam bo verjetno porodila še kakšna ideja, tako da jo kar zapišite in nam jo pošljite. Lahko pa jo objavite tudi na forumu:
    http://www.pozitivke.net/forum/viewtopic.php?showtopic=125

    Sedaj pa najpomembnejše predlagam dva termina za sestanek in sicer jutri v četrtek 17.7 ob 18 in pa v ponedeljek 21.7 ob 18 uri. Naši prostori so v Stegnah 21c v Ljubljani, stavba Telekoma Slovenije. V primeru, da nas bo več kot 10 naenkrat bomo našli drugo lokacijo in vas bom pravočasno obvestil. Če ne morete na sestanek in si vseeno zelo želite sodelovati v akciji ne bo nič narobe, po sestanku bomo naredili povzetek kaj smo se zmenili, da boste videli kako lahko sodelujete. Vsi, ki lahko pa mi potrdite an kater sestanek boste prišli.

    Zares se veselim srečanja, saj ste predlagali tako razlčične aktivnosti in imate toliko idej, da bo ustvarjanje z vami prav gotovo zelo zanimivo in zabavno.

    Sonca poln dan

    Aleš Pevc
    www.pozitivke.net
    Objavljamo dobre novice, poucne dogodke, dobre ideje in zgodbe o dobrih ljudeh


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Gost: hariman
     julij 16 2008 14:25   


    pozdravljeni

    našel sem verjetno najboljšo rešitev nakupovalnih vrečk.
    Narejena je iz 100% konoplje in je verjetno najtrpežnejša od vseh vrečk, e odporna na plesen, uv žarke, v vlaknih nima beljakovin zato je ne napadajo molji itd.
    lahko sami preverite na spodnjem naslovu:
    www.harmonija-narave.com


    Quote
    semintja
     julij 24 2008 22:57   
    Forum Sonček
    Sonček

    Status: neprijavljen

    Registriran: 07/24/08
    Posts: 8

    Dober večer vsem!
    Tudi jaz imam eno idejo...in mislim, da niti ni neumna...Smile
    Vsi naši veliki trgovci kot so Mercator, Leclerc, Interspar, Tuš bi lahko za svojo reklamo, predvsem pa, da dokažejo, da poleg dobičkov razmišljajo tudi o prihodnosti, podarjali vrečke iz blaga. Nič nimam proti, da bi bile na njih reklame trgovca, glavno, da bi bila iz blaga in ne iz plastičnih mas.
    Kaj ko bi njim to predlagali??
    Lep pozdrav! Smile


    Profil
    Quote
    A
     julij 25 2008 15:25   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Hojla Semintja

    Ideja je odlična in jo bomo sigurno nekako vključili v projekt. Vsekakor bomo trgovce povabili k temu, da začnejo najprej vsaj s tem, da imajo na voljo plačljive papirnate in tudi bombažne vrečke, ker sedaj so v večini trgovinic na voljo le plastične vreče.


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    semintja
     julij 25 2008 23:05   
    Forum Sonček
    Sonček

    Status: neprijavljen

    Registriran: 07/24/08
    Posts: 8

    Hojla A ! Smile
    Ko se pogovarjamo ravno o trgovcih in vrečkah...vem za en vzorčni primer.
    In sicer: drogerije DM ti pri vsakem nakupu in BREZPLAČNO dajo PAPIRNO VREČKO.
    Plastičnih vrečk sploh nimajo.
    Torej....zakaj ne bi njih izpostavili in dali za vzgled?
    Lep pozdrav! Smile


    Profil
    Quote
    Gost: Aljaz
     julij 29 2008 11:04   


    Pogledal sem pripete povezave - tisto na klub-srecnih so povzeli po pozitivkahWink Ali nista to sestrski "podjetji"?

    Pogledati in "insight" story bi bilo treba dobiti od ljudi, ki so povzročili, da so v omenjenih deželah z zakonom uvedli prepoved oz. davek na uporabo plastičnih vrečk.

    Začne se pri ljudeh, se strinjamo vsi. Torej akcijo, kot je v ideji, je treba speljati na nacionalnem nivoju in zmigati množico (=volilno telo), da se bo navsezadnje vlada malce zamislila in dala v predlog kakšen zakon.

    Če bi recimo zbrali sredstva s sponzorji ... za npr. 6 miljonov ali pa 2 miljona bombažnih/lanenih vrečk (slogan: "Za vsakega Slovenca 1 - sedaj smo brez izgovorov"Wink, in to poslali na dom (v sodelovanju s Pošto Slovenije ... super reklama za podjetje, da so lahko "in" in rečejo, da so tudi oni "eko"Wink vsem prebivalcem .. To bi bilo super.
    Sponzorji? Morda ne bi bilo neumno začeti pri SloBIOMu - zvezi za Biomaso Slovenije. Na prvi pogled sicer malo mimo, a nekaj ljudi tam sem imel priliko spoznati in če že ne odprtega sodelovanja, bodo ponudili vsaj kontakt kakšnega "eko" podjetja.

    Lep pozdrav, toliko za začetek z moje strani, lp
    Aljaž


    Quote
    A
     avgust 14 2008 11:41   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Petra nam je posredovala sledeče pobude

    * * * *


    Pozdravljeni!

    Jaz se bom pozanimala, kako je vse skupaj že daleč v Nemčiji in vam to
    posredujem takoj. Na sestanek mi žal ne bo uspelo priti. Zato pa pošiljam nekaj
    predlogov za geslo akcije.
    "S plastiko stran, da polepšaš si vsakdan!"
    "Kadar greš v trgovino, vrečko iz blaga si vzemi fino!"
    "Zastonj ni vrečka plastična, raje vzemi tisto iz blaga!"
    "Cekar je taboljša stvar, če za naravo ti je kaj mar!"

    Upam, da bodo vsaj komu za inspiracijo. Morda še jih kaj pošljem.

    Pa še eno idejo imam. Kaj ko bi se v zvezi s tem pripravil tudi kak projekt za
    osveščanje otrok v vrtcu in mogoče tudi njihovih staršev.
    Jaz sem svojega petletnega sina že toliko osvestila o varstvu okolja, da se na
    sprehodu vedno zgraža, če vidi na tleh ali kje v naravi smeti. Ločevanje
    odpadkov je že toliko osvojil, da se sam spomni in npr. škatlo razstavi na
    karton in plastiko. Tako, da je treba začeti že pri najmlajših. Tu se da največ
    narediti!!! Ker pa se otroci največ naučijo v sklopu družine, je potrebno
    "prebuditi" predvsem starše.

    Lep vikend.

    Petra


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     avgust 14 2008 11:49   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Zdravo dragi borci

    Pošiljam vam tekoče dogajanje za zadnjih 14 dni. Najprej povzetek sestankov. Pohvaliti moram prav vse s katerimi smo se dobili oz slišali po telefonu, mislim, da bomo zares lepo sodelovali in veliko naredili.
    Na sestankih smo se dogovorili sledeče: Ugotovili smo, da je akcija nedvomno res potrebna in da smo vsi zelo zavzeti, da jo naredimo. Potrdili smo okvirna izhodišča, ki smo jih postavili v meilih pred sestanki. Akcija bo potekala na več nivojih in sicer ozaveščanju o posledicah uporabe plastičnih vrečk, zmanjševanju števila uporabe le teh in pa kot smo se odločili bomo v okviru akcije vsaki družini podarili eno vrečo iz blaga.

    Torej še enkrat če okvirno ponovimo:

    1. cilj je, da ukinemo oz na minimum zmanjšamo uporabo plastičnih vrečk v Sloveniji, predvsem v trgovinah.
    2. cilj je, da dobi oz uporablja vsaka družina eno vrečko iz blaga
    3. cilj je, da v trgovinah ponudijo papirnate vrečke in vrečke iz blaga
    4. cilj je, da povečamo zbiranje in reciklažo že uporabljenih vrečk za smeti (izpeljemo čistilne akcije, lokacije odlagališč, da pospravimo... fotke)
    5. cilj je dvigniti raven ozaveščenosti med ljudmi in mladimi (dragocenost surovin)

    Za akcijo potrebujemo:
    . Čim boljše podatke, primere dobrih praks iz drugih držav, članke, seminarske, iskanje alternativ ... z namenom, da spremenimo navade trgovicev in zakonske predpise na tem področju
    . spletno stran, pps,...
    . določiti moramo strategijo in aktivnosti, ki jih bomo izvajali, okrogle mize, promocije, čistilne akcije, čimbolj nore ideje, kot recimo, da se vsi dobimo v lj na čopovi s cekri
    . določiti moramo geslo akcije
    . Sodelovanje čim širšega kroga mladih, okoljskih organizacij in povabit moramo koga od znanih osebnosti, da nam pomaga pri prepoznavnosti
    . če želimo razdeliti določeno št vrečk in imeti bolj odmevne aktivnosti, moramo znbrati finančna sredstva, nakaj je razpisov, nekaj sponzorjev že imamo v mislih, druge bomo še dobili...
    . prijaviti se moramo na razpise

    Za enkrat smo po posvetu z več izkušenimi foundrejzerji določili dva mogoča datuma za izpeljavo akcije in sicer v obdobju od druge polovica februarja do junija, ko je svetovni dan okolja. Ti datumi so postavljeni samo za del akcije kjer bomo družinam razdelili eko vreče, ozaveščanje in ostale aktivnosti pa stečejo z začetkom septembra. Verjetno ste glede datumov enako presenečeni kot sem bil jaz presenečeni, ampak dejansko, če boste preučili vse možnosti boste zelo hitro prišli do podobnih sklepov. Predvsem je na datume vplivalo dejstvo, da je akcija zelo zahtevna in obsežna in tudi to, da so rezultati razpisov in pa predvsem, da se razporeditev sredstev za medijsko promocijo v podjetjih dela konec tega oz v začetku drugega leta.

    V tem obdobju potekata dva razpisa, ki sta za nas zanimiva.
    1. LIFE+. Rok za prijave je 21. november >>
    2. EEA in Norveške Rok za prijave je 2. Oktober >>

    Na sestankih so se porodile tudi številne nove pobude, naj omenim dve, ki sta bili večini najbolj zanimivi:
    Prva je to, da se naredi ozaveščanje o uporabi ekoloških čistil na vodovarstvenih območjih, predvsem v okviru projekta natura 2000
    Druga pobuda pa je v zvezi z ozaveščanje o uporabi sveč, ki so zelo obremenilne z okoljskega vidika, pobuda je bila predvsem v smeri iskanja ustreznih alternativ in pa v smeri postavitve ločenih zbiralnikov na pokopališčih.

    Sestanki in telefonski pogovori so bili vsekakor zelo konstruktivni, veseli me da smo vsi zelo zainteresirani, da se stvari premaknejo in kot kaže se bodo stkale zelo pristne vezi med nami in kot kaže da se bo v okviru te skupine razvilo še mnogo idej in projektov.

    3.septembra (v sredo) ob 17 uri se spet dobimo, na tem sestanku bomo pogledali kje kdo lahko pomaga in potem gremo kar v akcijo. Se veselim, da se vidimo.


    Sonca poln dan

    Aleš Pevc 041 389 500
    www.pozitivke.net
    Objavljamo dobre novice, poučne dogodke, dobre ideje in zgodbe o dobrih ljudeh


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Gost: Jakob
     avgust 14 2008 13:42   


    Hello,

    v trgovinah opazujem , kako ljudje polnijo brezplacne plasticne vrecke s svojim nabiralniskim "plenom".
    Razmisljal sem, da bi se organizirala akcija, s katero bi nekako nagradili vse, ki hodijo po nakupih s kosaro, cekarjem, platneno vreco ali veckrat uporabljeno plasticno vreco. Nagrada, pa bi bila odvisna od sponzorjev akcije.
    Tako bi se vecina tistih, ki ob vsakem nakupovanju uporablja brezplacne plasticne vrecke malo zamislila in morda zacela ravnati drugace. No, lahko pa da sem pre velik optimist.


    Quote
    A
     avgust 16 2008 13:09   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Ne, ne sploh ne, nisi optimist. Vrhunska ideja, vrhunska.

    Upam, da prideš na sestanek, bomo neki naredil vsaj za foro, vsaj da vidmo kako deluje Wink
    Ideja, recimo en teden nagrajujemo ljudi v samo enem od večjih centrov in gledamo kolk se bo povečala raven ozaveščenosti.
    Hkrati bi mogl recimo v drugih centrih neodvisno od tega samo spremljat dogajanje, se pravi štel bi vrečke iz blaga, cekre pred in po... brez nagrad, da vidimo ali bo to vplivalo, v kolikšni meri in kdaj tudi na druge centre. Mogoče bi lahko kdo seminarsko, ali pa diplomsko na to temo delal...

    erjetno bi to lahko celo kot nek video ekperiment naredil. Sem za in zdi se mi zelo zanimiva ideja.


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Forum generiran v : 8,12 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CEST. Ura je 04:45

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 8,51 seconds