Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
Ja, od Elenina verjetno ni nič ostalo - so ga zglede letošnji CME-ji odnesli - tako da so izgleda tile CME-ji tudi koristni in ne delajo le zgage na EL omrežju.
Daj Admin, kaj več povej o tem satelitu - sem zgrešil - to pa ni nujno, da je le hec - imamo celo smetišče satelitov in odpadkov v orbitah in medsebojno zaletavanje in padanje zna biti v prihodnosti vedno večji problem.
Ja sej vem, da je bil iz ledu, sam če preigravamo teorijo od nan, verjetno ni čist izparel, amapk ga je razprišil na kose, koščke, kaplice, in se niti v teoriji verjetn ne bi moglu sestavit nazaj, al ja?
Glede satelita, je na ruski strani, full o tem, ker rusi so nekak prepričani oz so nek dobil info, da naj bi deli padli na moskvo.
sicer pa ravno zdej tudi 24ur.com(oz podportal) poroča o tem:
http://moskisvet.com/bin/article_print.php?article_id=3819616§ion_id=30102&site=30001
Čeprav uradnih info še ni, oz nisem zasledil da bi objavili, kaj iz tiskovke.
Zate astronom je pomoje ta ruska stran še posebi zanimiva, če daš te teorije zarote pa to mal na stran stran, majo kar dost od sončnih izbruhov, pa take stvari gor...
Ma ja, ni se sestavil - tisto je gif-simulacija, ki, ko pride do konca, začne s prvim posnetkom, lahko pa da je ostal še kakšen 100 meterski kos cel, ki bo nadaljeval pot. Ampak po moje tudi ta kos ne bo preživel. Ima to smolo, da je pri Soncu ravno zdaj, ko je Sonce najbolj aktivno ...
To, da bo ravno na Moskvo padel je malo verjetno, da bo pa padel dol, pa je povsem očitno. Zanimivo bo spremljati dogodek. Verjetno bo padajoča žareča krogla vidna tudi iz Slovenije. Bomo ON-LINE.
HE, HE, poklicali policijo ali bolje FBI ... In bomo imeli Area 52 v Sloveniji, če pade k nam ... Ja, saj zato se pa bojijo, da bo padel v Rusijo, ker jim ga Rusi ne bi dali ...
Ja res je dobra tale ruska stran - jo bomo že sfiltrirali - tudi o zadnjem CME je poročala prej, kot spaceweather.com, ki je sicer večinoma moj vir.
Mimogrede še en CME je bil danes v klasi M1, tisti prvi pa je že dosegel Zemljo. V Mehiki so imeli električni mrk, čeprav so tam obsodili nekega tehnika, ki je kao nekaj narobe vklopil ali izklopil - pa je bilo pol Mehike brez elektrike. Verjetno še nihče ni pomislil, da bi lahko bil razlog CME ...
No, evo - ruska stran je prva posumila, da je električni mrk posledica CME (prevod: sončna raketa )
Električni mrk tudi v Kaliforniji, Arizoni in Mehiki ...
Astronom tole bo zate:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?langpair=auto|sl&rurl=translate.google.com&twu=1&u=http://planeta.moy.su/blog/ljudi_objavili_okhotu_na_nebesnyj_svet/2011-09-12-6431&usg=ALkJrhgkz0xB-spcNi-E5B6HSuISbTItmg
Še o eleninu, opazovanja potrjujejo, da jedro razpada
http://translate.google.com/translate?langpair=auto|sl&u=http%3A%2F%2Fplaneta.moy.su%2Fblog%2Fnovosti_ot_leonida_elenina_pervye_radio_nabljudenija_komety_elenina%2F2011-09-11-6412
Kar se astronomije tiče me stran kar potrjuje kot dokaj ažurnega, saj sem o večini stvari že pisal tu gor. Seveda pa je na strani mogoče najti poleg astronomije še vse kaj drugega ...
Problem iridijov je v tem, da so lokalno zelo omejeni in kratko trajajo, zato o njih še nisem pisal - morda bom v prihodnje podal sem in tja kak podatek za kakšnega za Ljubljano - raje pišem o MVP, ki se jo vidi po vsej Sloveniji in leti prek celega neba ...
Komet Elenin ni več zanimiv. Zdaj je zanimiv komet Garradd. Trenutno se ga bolj slabo vidi, ker je Luna presvetla. A čim bodo pogoji za opazovanje boljši, bom več napisal o njem. Najbolje bo viden v oktobru, se ga pa že zdaj vidi v daljnogledih. Nekaj sem že pisal o njem v temi Vesolje in podal link. Ruska stran o njem še ni pisala - vsaj nisem zasledil ...
Koncem septembra pa ne smemo pozabit na padec satelita - zna biti kar spektakel, ko bo žareča krogla letela čez nebo ...
Največje poplave na Tajskem v zadnjih 100 letih ... naši mediji pa nič ...
Ruska stran že nekaj časa obširno poroča o velikih poplavah na Tajskem. Poplavljeno naj bi bilo kar 2 tretini države. Čudi me, da naši mediji poročajo tako malo, oziroma nič o tem dogodku, medtem, ko so na primer danes obširno poročali o potresu 6-te stopnje na Baliju, pa o Tajskih poplavah niti besede. Bolj ali manj edina Evropska TV, ki kolikor toliko poroča o Tajskih poplavah je nemška ZDF ...
Pa sej to, teli rusi so res carji, spoh ne razumem, od kje tolk infotov in zanimivih člankov.
Glede poplav je tudi mene čist šokiral, pred nekaj časa poročanje od Pakistanskih poplavah.
Sem mislil, da gre za lanske, ker naši niso nič poročal, čez ene dva tedna pa so jim namenil celo eno novico, ogroženi oz poplavljeni pa naj bi bili domovi in polja več kot milijon ljudi...
Ne razumem teh naših medijev. Danes so na osrednjih poročilih na POP-TV več kot pet minut namenili dvem zlatim ribicam iz neke prekmurske gostilne, češ da so jim kratene "osnovne živalske pravice" - skratka, da gre za mučenje živali ... in potem so sledili intervjuji in mnenja posameznikov glede problematike tih dveh zlatih ribic - res ne vem, ali se norca delajo iz nas ? Po svetu se dogajajo katastrofe, ljudje umirajo - do nas pa ne pride nobena informacija, oziroma redko katera ...