Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
Astronom je omenil majhno razliko med norcem in genijem… Zanimivo je to splošno uveljavljeno mnenje pogledati skozi drevo življenja, sefirote in steze, oziroma tarot karte.
Razlika med norcem in genijem je najmanj tolikšna kot je med pokončno in na glavo obrnjeno tarot karto Norec. Gre torej za isto stezo, njena vsebina pa je zelo odvisna od smeri ali od polaritete te steze.
Pa poglejmo najprej konkretno pozitivno postavitev »Norca«. To je čudovita karta, ki izraža genija, nesebičnost, neustrašnost, moč, spontanost, delovanje. Človek teh lastnosti, ali tega stanja je čudovit, spontan, nesebičen služitelj drugim, čeravno često nerazumljen in celo zasmehovan. Krasno je to upodobil film Forest Gump. Ima lastnost modrosti, kar sicer človeška sleherniška preproščina ne razume. Modrost namreč pomeni DELATI tisto kar je nujno in pravilno po najvišji Volji. Norec se pri tem ne ozira na svoje sebične interese, na morebiten strah, ampak tudi ne razume zakaj in kako nekaj DELA, niti ne razmišlja o posledicah. Njegovo poslanstvo je da STORI kar je za storiti. Razumevanje je na drugi strani drevesa, pri Magusu.
Ampak poglejmo sedaj še inverzno polariteto Norca.. Temu stanju in lastnostim lahko v kratkem rečemo beda, »krneki«. Človek caplja na mestu, ne opravlja nobenega koristnega dela, oziroma sploh nič ne počne, ne služi ničemur, še sebi ne, kaj šele da bi ljudem lahko kaj uporabnega, koristnega dal. V bistvu tudi nima kaj dati razen morda svoje zaciklanosti, nihilizma, strahov in lažnih ter napačnih prepričanj izhajajočih iz »nevemkakšne« nezavedne nevrotičnosti, kaotičnosti, izrabljenih racionalizmov in izmuzljivosti. V življenju sem spoznal kar nekaj ljudi pri katerih često prevladuje inverzna polariteta Norca. In njihovo življenje ni ravno bleščeče, čeravno bi marsikaj lahko spremenili na bolje če bi se zavestno premaknili s te steze na drevesu življenja. Pravzaprav lahko dodam še svojo špekulativno domnevo, da je njihova problematična lastnost tudi zavračanje nasvetov in pomoči, sugestij. Trdoglavo in trmoglavo vstrajajo pri svojih iracionalnih pa tudi nekonsistentnih stališčih, pri čemer se temu često pridruži še sindrom Kalimera. Spraševal sem se že kakšen bi bil moder odnos do takih ljudi in kaj je tu za razumeti, da bi jim lahko pomagal.
Pri nekaterih ljudeh se polariteta steze Norec dinamično spreminja in lahko govorimo tudi o vidiku razcepljene osebe. Oseba je dodatno problematična, ker utegne imeti precejšnjo sugestivno moč in vpliv na okolico. In če to povežemo z vzbujenimi občutki pomilovanja ter drugimi občutki ter sugestijami pride lahko do tega da taka oseba zavede in prepriča ljudi iz svoje okolice, kako ima ona prav, ali kako se ji godi krivica in jo začno podpirati v njenih napačnih usmeritvah. Vsekakor je pravilno ravnanje z inverzno polarizirano stezo Bivol (ustreza tarot karti Norec) dokaj težavno in psihično obremenjujoče, terja pa veliko samoobvladanja in samodiscipline. Brez tega je bolje pustiti Vola, oziroma Norca pri miru, da te ne potegne v obcestni jarek. Nekateri pravijo temu: "Naj si vsak sam preskrbi ozimnico".
Malce provokativno vprašanje, a mislim da za mnoge zanimivo:
Zanima me, kako bi ti razvrstila posamezne omenjene tipe ljudi (navadni, manj navadni, norci in modreci) po vrsti glede na doseženo stopnjo njihovega duhovnega razvoja ?
... in Yodi hvala za namig "kam pes taco moli ..."
Ne samo provokativno, tudi zelo težko vprašanje. Tisto o norcih in modrecih sem napisala (seveda ni to moja misel, bi se morala močno potruditi, da izbrskam kdo je njen avtor in morda je bila napaka, da tega nisem storila) v določenem kontekstu, vendar je besde mogoče razumeti na veliko načinov. Tako, kot si ti te besede razumel... s tem se strinjam, samo nisi jih razumel v kontekstu, v katerem sem pisala jaz.
O `kategorijah´ ljudi:
Čeprav smo vsi v svojem bitju `enakovredni´, sveti, dragoceni, v vseh nas živi esenca življenja, sem mnenja, da glede na to, kaj se dogaja znotraj človeške družbe, se je vseeno potrebno zavedati, da spadamo v določene `kategorije´ `navadnosti´ in `nenavadnosti´. Torej, govorim glede na trenutno stanje zemeljske zavesti in glede na moje vpoglede.
Najbolj navadni so tisti, ki ne razmišljajo samostojno, niti približno ne vedo kdo so, od kod prihajajo in kam gredo. Torej mase ljudi, ki delujejo na podlagi čredne zavesti, živijo iz osebnih in kolektivnih vzorcev, nezavedno, avtomatsko.
V bližnji preteklosti so ta avtomatizem prekinile šole različnih duhovnih poti, ki so večini tu na pozitivkah vsaj poimensko znane, ki so človeka vodile iz te čredne zavesti, iz avtomatizma, iz nevednosti. Končni cilj je ta, da posameznik realizira svoj Jaz, o katerem si ti tako lepo pisal na temi meditacija (se mi zdi). Torej, gre za notranje osvobajanje človeka iz življenjskih procesov. Vrhunec te poti je Jaz, ko je človek notranje popolnoma svoboden. Vendar se je v moderni dobi razvilo gibanje z imenom neo advaita, ki izvira iz učenj Ramane Maharshija. Poudariti moram, da je ta struja Ramanina učenja silovito poenostavila, tako, da so v končni fazi postala nekaj čisto drugega. Ramana uči o Jazu, kot si ga opisal ti na drugi temi, in khrati govori tudi o poti, ki vodi do te realizacije. No neo-advaitini pa so na pot čisto `pozabili´, jo reducirali na `walk in the park...´, ko so doživeli notranji mir in stanje kao ne-jaza in se tam kratko malo ustavili. Ne zavedajo se notranjega mehanizma, ki je ustvaril njihovo stanje miru in ne- jaza. Zato imajo idejo, da je edino pravo delo, nedelo, kot bi se izrazil panefin (panefin, upam, da ne zameriš, če uprabim tvoje besede). Vendar je njihova pot do Jaza še dolga.
V današnjem času ta čredni avtomatizem na miselnem področju podirajo tudi teoretiki zarot, saj kažejo na dejstva, da pa stvari znotraj družbe vendarle ne potekajo tako, kot si množica `zamišlja´(tisti, ki sploh razmišljajo). Na dan prihajajo precej temačne zadeve, ki imajo moč (upam) vsaj deloma spremeniti tok dogodkov, ali pa spodbuditi posameznike, da začnejo razmišljati s svojo glavo, raziskovati svet in življenje, torej, da izstopijo iz hipnoze avtomatizma, da začnejo ubirati drugačne, bolj konstruktivne poti.
Tu so še tisti, ki želijo ustvarjati svojo lastno realnost s pomočjo različnih tehnik (uporabe čustvenega in mentalnega telesa). Problem je v tem, da to počnejo za izpolnjevanje lastnih želja, ki so premnogokrat zelooo egoistične in nepotrebne. (in če dobro pomislim so ti zadnji še vedno globoko zakopani v ego-strukuro zavesti; avtomatizem lomijo samo v tem, da skušajo vzeti vajeti v svoje roke, nikakor pa ne gre za življenje in delovanje iz kakega globljega stanja zavesti).
Potem so tu še tisti, ki so okusili in okušajo notranjo svobodo Jaza, hkrati pa slutijo tudi možnost svobode Jaza v fizični manifestaciji (seveda z drugačnimi zakonitostmi, kot jih poznamo sedaj mi). In tu nastopi trenutek preobrazbe zavesti, ko človek ni več zgolj posamezna oseba, tamveč hkrati tudi izraz zemeljske zavesti in takrat o egu (osebnosti, človeku) kot ga poznamo ne moremo več govoriti. Odprt je za modrost Matere ali Boginje, če se lahko tako izrazim (prosim ne se obesiti na te besede, ker so zgolj besede) in takrat začne delovati in živeti za preobrazbo zemeljske zavesti. Naj poudarim, da je tak človek popolnoma predan - joj, spet bsede- temu, kar je potrebno storiti (lastnost Norca, kar je lepo opisal yoda- vendar ne norec iz mojih besed), predan božanski kvaliteti, ki se je zaveda in na podlagi tega je sposoben samostojno presojati, kaj, katera stvar, katero dejanje, katera kvaliteta v življenju pelje korak bližje k realizaciji božanske (divine) zavesti tu na zemlji.
Uf,upam, da moje pisanje ni preveč inkoherentno, saj gre za temo, ki je izredno kompleksna, ki ima mnogo aspektov in nivojev. In jo je težko strniti v en komentar, zato mi ne zamerit, če sem preveč poenostavila.
Brat Yoda omeniti Norca. Tu imeti Vinetou povedati nekaj o svoja bela sestra Val – chi.
Ona govoriti da Manitu in veliki sveti predniki govoriti skozi njo. Toda nobena brat ali sestra videti ali slišati Manituja skozi sestra Val –chi. Še manj to videti beli človek.
Val – chi se tudi zaleteti v kažipot za Ljubljana in namesto doma pristati vshodno od Ljubljana. Tam živeti še nekateri drugi, ki misliti da Manitu z njimi in da oni sporočati iz Enost. Oni ne biti zli toda nepripravljeni poslušati druga človek. Tako oni vseeno povzročati zlo sebi in svoja pleme. In nič se njim ne dati pomagati.
Vinetou ne razumeti kaj hotela Violeta vprašati ali povedati zato jo samo pozdraviti howgh.
Vinetou končno zvedeti od panefin001 iz druga njegova replika da brat panefin001 govoriti in sporočati iz najvišja Enost. Vinetou slabe volje da ne biti deležen ta pomembna informacija že prej. Toda nikoli biti prepozno, zato sedaj sporočiti s ta Zemlja po kateri oba hoditi beseda za panefin001.
Spoštovani panefin001 sedaj Vinetou končno doumeti vse skupaj, ko brat panefin001 povedati da njegova spoznanja prihajati iz najvišje in popolne Enosti. Vinetou se globoko klanjati panefin001 od sedaj naprej in mu ne zastavljati več nobena neprimerna vprašanja. Vinetou sedaj razumeti zakaj ne opaziti da brat panefin001 sploh kaj povedati in sporočiti na Pozitivka. To biti zato ker to priti iz najvišja Enost in Vinetou to nesposoben razumeti in videti. Če panefin001 biti volja on morda narediti svoja sporočila iz Najvišja Enost vidna, slišna in razumljiva ter uporabna in koristna za brati na Pozitivke.
Sedaj naprej Vinetou prepustiti brat panefin001 nemoten biti v Njegova panefin001 Najvišja Enost. Howgh.
Vinetou na Pozitivke opaziti nekaj bela človek in nekaj bela brat in sestra, ki znati samo negativno odgovarjati. Tudi negirati vse, zmerom in povsod biti vse negativno za njih, ker ne sprejemati Manituja v vsaka njegova oblika in vsaka način. Ti ljudje nikoli nič dati ampak samo poskušati izničiti kar drugi dobronamerno prispevati. Oni se morati vprašati zakaj tako biti. Zakaj oni biti frustrirani, nezadovoljni s sabo in nesposobni nič dati, samo odvzemati. Za sprejemati vse Življenje Manituja potrebno široko srce. Oni imeti zakrknjeno srce, pa morda ne biti slabi. Dokler oni nič dajati tudi nič dobiti in biti še bolj nezadovoljni biti sami s sabo in potem še manj sposobni kaj dati. Če veliko dajati še več dobivati in še bolj biti zadovoljni. Oni nesposobni služiti dobro sebi kaj šele druga človek, ali Manitu. Ampak imeti tudi oni poslanstvo in mesto na Zemlji in pri Manituju in biti njihova vloga težka in težko živeti v taka pleme.
Danes biti 13 in polna luna - sprememba, pozorni biti na energije, morda se dogajati zanimive stvari.
Modri Vinetu, Nan pohvaliti tvoj globoka misel in Nan se tudi zamisliti nad tvoj sporočilo.
In tako misliti, Nan še naprej dajati in upati, da čim manj nazaj dobiti. Tako imeti mir in ne zgubiti ljubezan do drug človek.
Vprašanje za Vinetou je bilo zelo enostavno in zelo življenjsko, kako se more Indijanec obnašati v gozdu oz. katere sledi more v gozdu puščati za sabo?
evo ti še enkrat ga dodam: Odgovori mi poznavalec življenja v deževnem gozdu, katere sledi more za sabo puščati Vinetou:
- more biti previden kot lisica in puščati sledi, ki bi zavedli iskalcev;
- sledi kakšnega zajčka;
- svoj lastni odtis - sledi svojih podplati v rodni zemlji po kateri stopa s svojimi pogumnimi bosimi nogami št. XXXL? Katere Vinetoujeva sled v gozdu je najboljša?
In ne mi sedaj napisati, da je to pretežko vprašanje, enostavno se nanaša na realno življenje.
Hvala za trud in res dober odgovor - več kot dober ! Ni potrebno več - več je že napisano - stokrat, tisočkrat. Nimam problemov s širokim pojmovanjem simbolov, zato me nikakor ne motijo simboli, ki jih navajaš, saj grejo lepo v kontekst s prispevkom. Tam pa, kjer nekdo uporablaja nek simbol pri izražanju svoje misli in enkrat pravi, da je "kvadrat", drugič da je "krog" - tam pa si zaželim več razlage (ali vsaj namiga) ...
Smatram pa, da smo tole v zadnjih dneh kar dobro popestrili Pozitivke in nam ne bo zameril nihče, tudi če smo napisali nekaj že tisoč-prvič ...
Še enkrat podrobno prebral tvoj prispevek, hetLicht ! - Tole je bilo pa, lahko bi rekel kar, "kanalizirano" !
Vseeno sem ob ponovnem branju naletel na eno zadevo, ki pa se glede nje ne bi popolnoma strinjal, verjetno pa je samo lapsus. Namreč glede prekinitve "avtomatizma" v - bližnji preteklosti.
Pojavnost le tega je namreč zabeležena skozi celotno zgodovino človeštva. Največkrat so bili člani takšnih struj razni intelektualci, ki so bolj ali manj uspešno iskali Resnico, seveda v skladu s takratnimi možnostmi in prav njim se imamo za zahvalit za posamezne "zasuke" v zgodovini ...
Razlika med včasih in danes je le v dostopnosti informacij (internet, TV, ...). Danes je mnogo več ljudi (če to hočejo) seznanjenih. Po drugi strani pa prav zaradi velike količine informacij mnogo ljudi tudi zavedenih.
Ja, v resnici je šlo za lapsus. V mislih sem imela celotno zgodovino naše civilizacije in še malo nazaj. Hotela sem nekako izključiti tisto bolj oddaljeno in neznano zgodovino človeštva, zgodovino Egipta, Atlantide in še nazaj. Mislim, da o njej še premalo vemo, čeprav je zelooo zanimivo. Res se nisem najbolj posečeno izrazila, pa sem po poklicu zgodovinarka :-) !
Astronom zadovoljen biti, da brat Priča do brat Panefin zakopati bojna sekira. Brat Panefin zelo modro govoriti in tudi Astronomu jasno biti, da on govoriti od Enost. Zato tudi iskati grm, v katerem zajec biti. Brat Panefin govoriti ista stvar vendar Brat Panefin prisotnost "jaz" razumeti enako kot prisotnost "ego". Ker problem le beseda biti, se tudi Astronom lahko prilagoditi in veseliti, kaj še imeti Panefin za povedati.